Takhle dnes vypadá bájná Kolchida, kam se Argonauti vydali za zlatým rounem

1. srpen 2016

Dinosauři, krápníky, stalaktity… Vítejte v gruzínské přírodní rezervaci Sataplia.

Přírodní rezervace Sataplia se nachází ve střední Gruzii. Najdete v ní kráter vyhaslého vulkánu, naleziště s pozůstatky člověka z doby kamenné nebo i stopy dinosaurů. Největším lákadlem je jeskyně Sataplia.

„Ona je v druhohorních vápencích, kdy na této planetě běhali dinosauři,“ vysvětluje Karel Drbal ze Správy jeskyní ČR. „A na vápencových deskách nedaleko jeskyně jsou odkryté stopy několika druhů dinosaurů.“ Rezervace má pro běžného návštěvníka ještě jedno kouzlo: je to vlastně dinopark.

Bez průvodce

„Kolchidský les, známý z mýtu o Iásonovi a Argonautech, je pravěký les. Vidíte tam modely dinosaurů. Je tam taky malé muzeum s kostmi.“ Z prosklené plošiny můžete pozorovat krajinu v hloubce pod sebou. Ranger je s vámi jen při vstupu do parku, jinak jím můžete procházet sami. I jeskyní.

Logo

„V jeskyních je tam obrovské množství života. Jsou tam kraby i štíři, bílé krevety uzpůsobené pro život ve tmě. A dokonce i jeden druh stejnonožců, který když jsme vyfotografovali, tak opravdu vypadal jak zmenšený zapomenutý dinosaurus.“

Dinosauří stopy v jeskyni Sataplia
Spustit audio