Tomáš Halík: Možná, že projev prezidenta Miloše Zemana byl nejdřív napsaný v ruštině

29. leden 2015

Prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík ostře reagoval na prezidentův nápad na sjednocenou ozbrojenou akci proti terorismu. Miloš Zeman ho přednesl na pražském fóru o antisemitismu.

„Jít do křižácké války není řešení. Ve výroku prezidenta je cosi nebezpečného. Tleskali mu lidé spojení s prezidentem Vladimirem Putinem, kteří navíc celé setkání organizovali,“ rozhořčuje se Tomáš Halík.

Žádné uctění památky

„Vůbec jim nešlo o uctění památky obětí holocaustu. Chtějí poukazem na reálné nebezpečí Islámského státu jen zakrýt zločiny Putinova režimu na Ukrajině,“ odhaduje. „Západ nemůže tyto věci ignorovat. A mně se zdá, že originál Zemanova projevu možná byl původně napsán v ruštině.“

Křižácké tažení?

Tomáši Halíkovi se nelíbí hlavně kontext projevu. Až moc často prý zmiňoval spojenectvím s Ruskem. „To nic nemění na tom, že Islámský stát je klasický agresivní fašistický stát a je třeba zasáhnout i silou. USA to dělají a neměly by v tom být samy. Ale silácké volání ke křižáckému tažení je nedomyšlené.“

Čtěte také

Samozřejmě je podle Halíka třeba hledat řešení a vyvíjet diplomatický i vojenský tlak. Zároveň si máme uvědomit, že různé spojenecké vojenské zásahy v novodobé historii často způsobily mnoho špatného.

„Bomby totiž dopadají i na civilisty a ti pak ze své země utíkají. My pak ale před nimi zavřeme dveře a řekneme, že je tady nechceme. V tom vidím rozpor.“

Strach z islámu?

Podle statistik se až 57 % Němců bojí muslimů. Největší protimuslimské demonstrace paradoxně proběhly ve východním Německu a v Česku. Tedy v zemích s nejmenšími zkušenostmi společného soužití.

„Je to strach z neznalosti. Viděl jsem pohledy a zaťaté tváře lidí, kteří u nás demonstrovali proti muslimům. A mají stejné pohledy jako útočící teroristé. Než na podobnou demonstraci půjdou, měli by si o islámu aspoň něco přečíst,“ myslí si Halík.

Hvězdná hodina dějin

„Nastává hvězdná hodina dějin a zápasu o 1,5 miliardy muslimů. Naprostá většina z nich se chce integrovat do většinové společnosti. Pokud je ale budeme zahrnovat urážkami, tak je sami vháníme směrem k extrémismu. V tom vidím opravdu velké nebezpečí,“ dodává.

„Mám spoustu důvodů, proč nejsem muslimem. Křesťanství se totiž už naučilo rozlišovat, co jsou věci dobově podmíněné, a co ne. V islámu je toto řídké.“ Co k tomu dále Tomáš Halík říká? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Tomáš Halík , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.