Tomáš Kraus: V procesu se Slánským hrálo obrovskou roli jeho židovství

17. duben 2018

Epochální nález rozhlasových nahrávek a filmových dokumentů otevírá znovu debatu o pozadí procesu s Rudolfem Slánským.

V Panenských Břežanech se nedávno objevily desítky kilometrů filmových materiálů ze soudního procesu s někdejším nejvyšším představitelem KSČ. V procesu s tzv. protistátním spikleneckým centrem Rudolfa Slánského bylo v roce 1952 vyneseno 11 rozsudků smrti.

„V procesu hrálo obrovskou roli jeho židovství,“ připomíná Tomáš Kraus. „Je třeba říci, že ze 14 obžalovaných bylo 11 židů. Pokud vím, byli v poválečné struktuře i na úrovni krajů židé, kteří přežili holokaust. Protože se vědělo, že oni tím, co se stalo jim a jejich rodinám, budou režimu nesmírně loajální.“

Antisemitismus krátce po válce

Podle tajemníka Federace židovských obcí v ČR byl proces se Slánským jen špičkou ledovce. Byli tím zasaženi všichni židé v zemi. Jak je to možné, že pár let po válce se opět židé stali obětí? „Antisemitismus je poměrně jednoduchý nástroj, jak vzbudit emoce v masách,“ myslí si Kraus.

„Jestli to potom bylo doprovázeno lidovým antisemitismem, to si úplně nemyslím. Protože přece jenom byla spousta lidí, kteří věděli, co se během války stalo. I když to nebylo zcela zveřejněno. Ale kdo chtěl, věděl.“ Kraus připomíná, že proces mohl souviset i s mezinárodní situací – se vznikem Izraele v roce 1948.

Stalin doufal v komunistický Izrael

„Před těmi 70 lety SSSR a konkrétně Stalin předpokládali, že Izrael bude komunistickým státem. Měl proto všechny předpoklady, protože sionismus bylo levicové hnutí a kde jinde na světě je dodnes praktikován komunismus než v izraelských kibucech, hnutí, které tam bylo už dávno před válkou.“

Kibuc Gezer v době založení

Ale ono se to nestalo. „Izrael se vydal cestou demokracie a tržního hospodářství. A to byla rána pro Stalina. A můžeme se domnívat, nakolik toto sehrálo svou roli.“ Jindy se poukazuje i na možnou souvislost s tzv. lékařským spiknutím v SSSR.

„Stalin tehdy ve své paranoii myslel, že ho doktoři chtějí otrávit, a nechal popravit veškerou medicínskou elitu Moskvy. A potom, když sám onemocněl, neměl nikoho, kdo by určil diagnózu,“ připomíná Kraus.

autoři: všt , Tomáš Kraus , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.