Tomáš Němeček: Barták nemá dobrou pověst, ale je nevinný

21. květen 2014

Exministr Martin Barták byl zproštěn viny. Nekorumpoval. Další na řadě jsou Marek Dalík a David Rath. Dopustili se trestného činu?

Právník a publicista Tomáš Němeček již dříve tvrdil, že v kauze údajné korupce při nákupu vozů Tatra je málo důkazů. Jeho slova se nakonec potvrdila. „Šlo o tvrzení proti tvrzení a důkazy opravdu nebyly silné,“ potvrdil.

Exministr Barták podle Němečka nemá dobrou pověst, ale ani to jej automaticky nečiní vinným. „Myslím, že soudce se v tomto případě zachoval správně,“ říká Němeček. Stejně tak by ale pochválil i práci státních zástupců.

Čtěte také

Výsledek je prozatím nepravomocný. „Řekl bych, že to potvrdí i odvolací soud,“ myslí si.

Podle Němečka měli navíc lidé možnost vidět celou podobu justiční soustavy. Státní zástupci opatřili všechny možné důkazy, opravdu se snažili a nic nezanedbali. Důkazy se ale neprokázaly a Martin Barták byl očištěn.

Další politické kauzy se stále řeší
Naopak v minulém týdnu byl obviněn Marek Dalík za pokus o podvod. „Tento případ se velmi liší a obžaloba má větší trumfy,“ říká právník.

Dalík byl obviněn za pokus o podvod, nikoliv za korupci. Je to dáno tím, že neměl nikdy oficiální postavení. Na tohle je obžaloba připravená. „Dalík prý žádal peníze na něco, za co neměl formální odpovědnost, tudíž je podvodník,“ vysvětluje Němeček.

Verdikt v Bartákově procesu padl dva roky po zatčení bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. V tomto případě ale ještě nepadl ani nepravomocný rozsudek. „Případ Davida Ratha patří mezi ty nejsložitější, soudci to nemají vůbec jednoduché,“ dodává.

Jak je na tom Česko s korupcí? Roste nová politická strana na Slovensku? Jak se nechat vymazat z Googlu? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: zis , Tomáš Němeček , jra
Spustit audio