Tomáš Zima: Největším problémem českého zdravotnictví jsou pořád nízké mzdy

7. leden 2016

Nejsme v tom ale sami. Se stejnou otázkou se potýkají i další (nejen) evropské vlády. Nedávno velmi ostře kritizoval slovenské lékaře prezident Andrej Kiska a třeba ve Velké Británii se chystají stávkovat mladí lékaři.

Je tak vidět, že se systém financování a poskytování zdravotnické péče řeší opravdu všude. Podle rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy je naše zdravotnictví specifické v tom, že pokud náš lékař odejde do zahraničí, tak za mnohem klidnější práci dostane stejné, nebo větší, peníze.

„Nechci přitom mluvit o kvalitě poskytované péče. Ta je totiž nadstandartní, tedy za finance, které do ní jdou. Až se někdy divím, že to ještě vůbec funguje,“ říká lékař.

Uvědomuje si přitom skutečnost, že řada lidí platy zdravotníků porovnává s mediánem průměrného platu v Česku a tam zdravotníci rozhodně neprohrávají.

„Ale ta profese a vypětí lidí je extrémní. To si vždy musíte uvědomit.“ A pokud lidé nejsou zaplaceni, vede je to do jiných profesí, případně do ciziny jako je Německo nebo třeba Itálie, kde mají lékařů taky málo.

Čtěte také

Lékaři a sestry chybějí všude

To začíná být jasné (nejen) celé Evropě. „Stát na to ale taky musí reagovat. Ale rozhodně ne zkrácením vzdělávání. Časem tak sice budeme mít hodně lékařů, ale s menší kvalifikací. To není správně,“ myslí si.

Dvakrát se mu nelíbí ani kampaň nazvaná Stěžujte si na svého lékaře. On je tady pro vás a musí pro vás udělat vše. „Je to zrůdné podkopávání vztahu mezi lékařem a pacientem, který ale musí stavět na důvěře.“

Lékař přece není automechanik

Test krve

Pokud prý budeme zdravotnictví považovat jen za službu, tak ho stavíme do stejné roviny jakou je třeba autoservis nebo banka. „Lékař vám ale nesmí říct ´nemáme a nebudeme mít´.“ Pacient mu musí důvěřovat, přesto, že musí jít o korektní a otevřený vztah.

Mají si nemocnice na sebe vydělat?

Měly by se zdravotnická zařízení dělit na zisková a nezisková, jak plánuje ministr zdravotnictví? Primárně jde spíš o nástroj, jak změnit zdravotnické akciové společnosti.

Tomáš Zima se domnívá, že páteřní a klíčová zařízení by se měla hlavně změnit z původně příspěvkových organizací na něco nového. Jde hlavně o fakultní, případně krajské nemocnice. „Cílem jejich přeměny je, aby si samy na sebe hlavně vydělaly,“ vysvětluje.

Jak se lékař dívá na dominanci některých lékárenských řetězců? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Tomáš Zima
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.