Tomáš Zima: Odmítnout jmenovat tři nominované profesory je v rozporu s prezidentským slibem

15. květen 2015

Zákony by měl dodržovat každý z nás, natož pak hlava státu. A rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima tvrdí, že prezident má jen jmenovat, ne posuzovat jejich kvality.

Naše zákony hovoří jen o tom, že prezident má ve jmenování profesorů sdílenou pravomoc v Vládou ČR. „A ta souhlasila už 8. dubna.“

Nikde taky prý v platném vysokoškolském zákonu nenajdeme, jak má vypadat posuzovací role prezidenta. „Posuzovací roli totiž mají vědecké rady škol a fakult,“ říká Tomáš Zima.


Tomáš ZimaU každého kandidáta vždy velmi zvažujeme právě jeho morální profil.

Podpora kolegů, studentů i právníka

Proces jmenování profesorů probíhá klidně i dva roky. „Každý uchazeč se vždy hodnotí individuálně. Pokud by se někdo z nich choval neeticky, a třeba udával, tak by se jistě za tu dobu někdo ozval. Je to veřejný proces a vyjádřit se může kdokoli. Ale všichni tři odmítnutí mají velkou podporu od svých spolupracovníků i od studentů.“

„Problematičtí profesoři“


Jan Eichler (62) přednáší o mezinárodních bezpečnostních vztazích na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE.
Prezidentovi vadí: Eichlerovo působení v armádě do roku 1979 a v letech 1984 až 1989 pak pozice hlavního ideologa hlavní politické správy.


Ivan Ošťádal (1959) pracuje na Katedře fyziky povrchů a plazmatu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, působí také ve Fyzikálním ústavu Akademie věd.
Prezidentovi vadí: informace týkající se evidence „Agent“ u Státní bezpečnosti (svazek, včetně vázacího aktu, se zachoval); poskytnutí adresy, v 80. letech jako „krycí“ pro zasílání korespondence pro Státní bezpečnost ze zahraničí.


Jiří Fajt (54) je ředitelem Národní galerie a působí také na Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty UK.
Prezidentovi vadí: návrh na vyplácení odměn z komerční sféry.

Citoval i názor renomovaného právníka, podle kterého je tento krok v rozporu s prezidentským slibem.

Kandiáti jsou morálně čistí

A když vezmeme prezidentovy námitky postupně, tak prý: nevinu kandidáta Jana Eichlera dokazuje negativní lustrační osvědčení a třeba i to, že získal státní vyznamenání od francouzského prezidenta Jacquese Chiraca.

Na Jana Ošťádala je sice vedena složka u vojenské kontrarozvědky. „Nebyl ale nikdy placeným agentem StB a nikdy jeho minulost nezasahovala do etických principů,“ říká rektor.

A u posledního zamítnutého profesorského kandidáta Jiřího Fajta, který je podle médií a podle zdůvodnění Hradu podezřelý za braní úplatků, Zima říká: „Jeden z návrhů řešení odměny Jiřího Fajta byl cestou smlouvy mezi Komerční bankou a Národní galerií. Nevím, že by se na úplatky uzavíraly smlouvou.“

Tlak akademické obce?

Nejde náhodou o neetický tlak akademické obce na hlavu státu? „To je nesmysl. Slušní lidé se našim kandidátům nevyhýbají. Uvedu ale příklad: Když jako rektor podepisuji diplomy našich studentů, tak taky neříkám, že ten se mi nelíbí nebo ten vyrušoval. Diplomy samozřejmě podepíšu.“

Zákony jsou tady pro každého

Podle něj platí v této zemi zákony a každý z absolventů, kteří splnili zákonné podmínky, diplom dostanou. Jmenování profesorů navíc považuje za vyjádření úcty ke vzdělanosti tohoto národa. „A to platí už po desetiletí. Navíc je to vizitkou tohoto národa,“ dodává.

Celou věc budou rektoři probírat ještě na schůzce s prezidentem 28. května.

Miloš Zeman složil na Pražském hradě prezidentský slib

Proč je v zemi málo lékařů a zdravotnických pracovníků? Jaká je úroveň středních škol? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Tomáš Zima
Spustit audio