Tomáš Zima: Třicetikorunový poplatek jen stigmatizoval vztah mezi pacientem a lékařem

21. leden 2015

Zrušení 30korunových poplatků ve zdravotnictví je krok dopředu. Poplatek měl regulovat zneužívání zdravotní péče. To se ale nakonec nestalo.

„Od začátku jsem byl k poplatkům skeptický,“ říká lékař a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Záměrem bylo regulovat počet návštěv pacientů u lékaře. To se ale nenaplnilo.

„Na druhou stranu jsem to bral jako platbu lékaři. Tedy, že za jeho práci mu dáte 30 korun, což až dosud nebylo zvykem. Za tuto sumu ale nezaplatíte v Praze ani za parkování auta. Na vztah lékař–pacient to mělo spíš stigmatizující účinek.“

Valorizace pojištění

Doplatili na to hlavně důchodci. „ Dnes má zdravotnictví plno nových metod léčení. Nemocní déle přežívají, a jsou tedy i déle léčeni. Je třeba víc myslet třeba na valorizaci státních pojištěnců. To systému pomůže víc než poplatky.“

Čtěte také

Zdravotnictví lze podle Zimy pomoci i úhradou režií, novým sazebníkem výkonů, který „by měl narovnat některé nesystémové věci“. Také systém má stále rezrvy. „Ale není to o šetření třeba v nákupu zdravotnických materiálů od jiných firem a s jinou kvalitou. To je jiná kapitola,“ dodává.

Ceny léků určitě neklesly

Zavedením 30korunových poplatků se u nás postupně zvýšila i různá pacientská spoluúčast. Tomáš Zima naprosto souhlasí s tím, aby léky na horečku, bolest nebo průjem nebyly hrazeny ze všeobecné zdravotní péče.

„Ale podívejte se, co to udělalo s jejich cenou. Když byly na recept, stály pár korun. Dnes ale jejich cena vzrostla několikanásobně. Mají sice asi méně barevnou krabičku, ale to je vše.“

Informace o nemocnicích na internetu

Stát připravuje informace o nemocnicích na internetu. Každý se tak bude moct sám podívat na hodnocení kvality nebo třeba na čekací dobu různých operací.

„Čím bude větší informovanost, tím to bude lepší.“ Systém ale musí mít podrobnou legendu. „Pokud totiž srovnáme třeba porodnici v Podolí a Masarykův onkologický ústav, pak například čísla o úmrtnosti musí být úplně jiná,“ dodává.

Další podrobnosti najdete v iRadiu. Stejně jako názory Tomáše Zimy na uplatňování demokracie v praxi, na multikulturní společnost, toleranci a soužití s uprchlíky.

autoři: lup , zis
Spustit audio