Tomáš Zima: V Česku je lékař sluha. Nedivím se, že volí zahraničí

22. září 2016

Vláda schválila návrh státního rozpočtu pro příští rok. Platy se zvýší učitelům, policistům, hasičům, lékařům a dalším zdravotníkům. Na vysokoškolské pedagogy se ale nemyslelo. Takový učitel medika má plovinu jeho budoucího platu.

Stát v posledních letech nejčastěji na platech přidává lékařům, protože hrozí odchodem. Podle rektora Tomáše Zimy ale neodcházejí sami. O zednících a kadeřnicích se ale tolik nepíše. „Může za to ale i vysoká kvalita našeho vzdělávání mediků. Kolik lidí z jiných oborů je tak konkurenceschopných?“

Lékař je tady jen sluha

Nedostatek lékařů je ale problém celosvětový. „Tady je dnes lékař sluha pro všechno a lidi čekají, že taky vše hned vyřeší. Nedivím se, že pak volí cestu do zahraničí.“ Počty lékařů, kteří do ciziny odcházejí, se podle Zimy ale dlouhodobě nemění.

Do Česka zase přicházejí Slováci. Z Německa odcházejí do Švýcarska, ze Švýcarska do USA a odtud třeba do Austrálie. „Svět je prostě v pohybu a v případě medicínských oborů už mnoho desetiletí.“ Problém ale Zima spíš vidí u těch, kteří budoucí lékaře učí.

Vysokošloští učitelé přidáno nedostanou

Odborní asistenti na fakultách, kteří tvoří 50 až 60 % učitelského stavu, mají měsíčně kolem 23 000 korun. Lékaři ve fakultních nemocnicích kolem 60 000 měsíčně.

„Takže odborný asistent na lékařské fakultě nemá ani poloviční budoucí plat svého studenta. Kladu si tak stále otázku, jak dlouho to vydrží. Časem se totiž může stát, že mediky nebude mít kdo učit,“ dodává Tomáš Zima.

autoři: lup , zis , Tomáš Zima
Spustit audio