Tomáš Zima: Vznik Československa je nejvýznamnější den v naší historii

29. říjen 2014

Státní svátky jsou významnými dny pro celou republiku. Tomáš Zima se jich jako rektor největší české univerzity účastní i z formálních důvodů. Účastnil se i oslav vzniku Československa? Jak slavíte statní svátky vy?

Podzim je každoročně čas plný státních svátků. Tím posledním zatím byl 28. říjen, den vzniku samostatného Československa. „Vnímám tento svátek jako jeden z nejvýznamnějších dnů české historie,“ říká Tomáš Zima.

Podle rektora Univerzity Karlovy se ukázalo, že vznik Československa měl smysl i z hlediska ekonomiky a prestiže. „Mezi dvěma světovými válkami patřilo Československo ne světovou špici jak v průmyslu, tak v ekonomice,“ dodává.

Čtěte také

Tomáš Zima byl jako rektor významné české univerzity pozván na slavnostní obřad předávání státních vyznamenání. Pozvánku ale odmítl. Důvodem bylo nepozvání dvou rektorů z Masarykovy a Jihočeské univerzity.

„Přijde mi to nešťastné. Při státním svátku se na Pražském hradě mají setkávat představitelé institucí, ne osobnosti,“ říká. „Při těchto příležitostech by se nemělo rozdělovat na dobré a zlé.“

17. listopad je svátkem studentů

Blíží se také 17. listopad, což je hned dvojnásobný studentský svátek. Kromě událostí roku 1989 se připomíná i rok 1939.

„Většina obyvatelstva si pamatuje sametovou revoluci, ale na listopad 1939 se zapomíná. Jednalo se o první demonstraci síly nacistů proti české inteligenci.“ Zavření univerzit a poprava studentských vůdců také vedla v roce 1941 k vyhlášení Mezinárodního dne studenstva.

K výročí patří i pietní akce

Univerzita Karlova si nadcházející výročí situaci připomene několika událostmi. Například besedou na právnické fakultě. „Pořádáme pietní akce a také otvíráme výstavu Listopady v Karolinu,“ říká rektor.

Na Albertově také bude probíhat setkání účastníků listopadu 1989 po 25 letech. „Sám jsem se tehdy účastnil, tak doufám, že zavzpomínáme na události, které nastartovaly změny v České republice,“ říká Zima.

Co by měla být Národní rada pro vzdělávání? Jaké změny jsou potřebné ve školství? Měla by být maturita z matematiky povinná? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Miroslav Dittrich , Tomáš Zima , jra
Spustit audio