Unikátní 100 let staré záběry manželů Johnsonových zachycují ledovce a sníh v Africe

17. srpen 2016

Filmař a fotograf už od roku 2009 točí dokument Archa světel a stínů. Hlavním motivem je práce manželů Johnsonových, kteří objevovali Afriku, a to už před 100 lety.

Hlavním motivem je práce manželů Johnsonových, kteří už před 100 lety objevovali Afriku. „V Africe strávili 15 let. Jedna expedice trvala třeba celé čtyři roky,“ popisuje Jan Svatoš.

(Nejen) letecké safari

Martin a Osa Johnsonovi třeba natočili východní Afriku a Keňu z ptačí perspektivy. „Letěli na obojživelných letadlech Sikorsky z Kapského města do Káhiry. Ta expedice trvala rok a půl,“ nastiňuje Svatoš pozadí práce Johnsonových.

„Při výstupu na druhou největší africkou horu Mount Kenya Martin málem přišel o život.“ Chtěli totiž natočit pověstnou krajinu jak ze sci-fi filmu přímo na místě. „Nikdo ale neznal cestu nahoru, z hlediska poznání proti nejvyššímu Kilimandžáru opravdu zaostávala.“ Pořídili nakonec jen letecké záběry.


Kilimandžáro vs. Mount Kenya dnes
NP Kilimandžáro ročně navštíví kolem milionu lidí, na horu lze normálě vylézt. NP Mount Kenya navštíví jen 30 000 turistů a na horu můžou jen zkušení horolezci (a každoročně jich tam několik zahyne).

Zářící Mount Kenya

Když se dnes podíváte na scény, které Johnsonovi natočili, uvidíte krajinu plnou ledovců a sněhu. Proto se taky Mount Kenya říkalo Zářící hora. (V záběrech z Keni z let 1924–1928 uvidíte kromě sněhu taky lvy, slony nebo nosorožce. Klikněte na video!)

I když ledovcové vrcholy poblíž rovníku už dnes sníh mají jen ojediněle, výstup na Mount Kenya je stále náročný. Kvůli velké změně počasí ji nezdolal ani sám Svatoš. Autentické záběry z hory ale v dokumentu prý určitě uvidíte. Hotový by měl být na jaře 2017.

Jak se zvířatům žije v sirotčinci pro slůňata? Jak vypadá keňská svatyně nosorožců černých, kterých na světě zbyla jen necelá stovka a proč je pytláci tak vyhledávají?

autoři: lup , zis , Jan Svatoš
Spustit audio