Už příští rok můžeme mít o nějakou památku UNESCO víc. Na čekačce jsou Třeboňské rybníky nebo Ještěd

22. červenec 2015

Označení světového kulturního dědictví nese v Česku už 12 památek, 12 českých divů světa. Na připsání jich čeká dalších 20. Co všechno to obnáší a co to naopak přinese?

Na světě je po letošním červnovém zasedaní Rady UNESCO celkem 1031 památek zapsaných na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví. Naše země jich má 12. A brzy budou další, myslí si Milena Blažková, autorka projektu Poznej světové dědictví UNESCO.

Památní horníci

„Myslím, že jsme docela dobře připraveni a na indikativním seznamu, kde nejdřív památka musí být zapsána, je v tuto chvíli asi 20 nových míst,“ svěřuje se. Na čekačce tak sedí taková místa, jako jsou Třeboňské rybníky, Velká Morava, Ještěd.

„Osobně si myslím, že velkou šanci má historie hornictví v Krušných horách. Kandidaturu jsme podávali společně s Německem. A o tom, jestli budeme mít novou památku UNESCO se snad rozhodně už příští rok,“ přeje si cestovatelka a publicistka, která léta jezdí zkoumat památky po světě.


České památky zapsané na seznam UNESCO:
Praha - Historické centrum (zapsáno v roce 1992)
Telč - Historické centrum (1992)
Český Krumlov - Historické centrum (1992)
Žďár nad Sázavou - Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře (1994)
Kutná Hora - Historické centrum, Chrám sv. Barbory, Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci (1995)
Lednicko-valtický areál (1996)
Holašovice - Vesnická rezervace (1998)
Kroměříž - Zahrady a zámek (1998)
Litomyšl - Zámek a zámecký areál (1999)
Olomouc - Sloup Nejsvětější Trojice (2000)
Brno - Vila Tugendhat (2002)
Třebíč - Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa (2003)

Proces trvá i desítky let

Zápis na seznam unikátů je několikaletý proces. Místo nebo nehmotné kulturní dědictví totiž musí mít v dané zemi nejvyšší stupeň ochrany. „V Česku to tak musí být třeba národní park nebo národní kulturní památka.“ Mezi další podmínky patří zpracovaná dokumentace a hlavně zápis na zmiňovaný indikativní seznam.

Teprve pak může vláda požádat o zápis do seznamu světových památek. Svou roli tady jistě hraje lobbing a politika. „Je to opravdu velmi prestižní záležitost. Na seznamu toho chce mít každá země co nejvíc. Přinese to totiž nový turistický ruch a samozřejmě další peníze.“

Jak naše UNESCO památky vypadají? Podívejte se na video

Vyškrtnutý Omán a ostuda v Drážďanech

Může se ale také stát, že UNESCO památku ze svého seznamu vyškrtne. V historii, která se píše od roku 1972, se to stalo jen dvakrát. Poprvé v roce 2007 Ománu. Byla tam rezervace ohroženého přímorožce arabského a ománská vláda dopustila jeho drastickou redukci.

Druhým „vyškrtnutým“ je Labské údolí v Drážďanech. Nový most totiž nevratně rozdělil skoro 20 kilometrů dlouhé údolí a podle památkářů měl zničit jeho kulturní krajinu. Tito vyřazení se ale už nikdy nemůžou na seznam vrátit. „Je to totiž jediná páka památkářů. Pokud země přistoupí k úmluvě, tak se taky zavazuje, že o ni bude i nadále pečovat.“

Jak vypadá už 13. ročník putovní fotografické výstavy, na které se Milena Blažková podílí? A co chystá pro příští rok? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio