V Jižním Tyrolsku se míchá německá, rakouská a italská kultura

14. srpen 2013

Novinářka a cestovatelka Michaela Bučková nás ve středu pozvala na návštěvu Jižního Tyrolska. Hostitelkou byla Zita Senková.

Jižní Tyrolsko, ráj lyžařů
Turisté mají v oblibě Jižní Tyrolsko hlavně v zimě, ale potkat tam Čechy i v době letní sezóny není podle M. Bučkové žádný problém. Jižní Tyrolsko je označována za Sluneční region, který má až 300 slunečních dnů v roce. Přesto M. Bučkovou i v plném létě překvapil sníh a nula na teploměru. "Jezdí tam přes 40 tisíc Čechů ročně, v zimě jsou tam nádherné lyžařské terény, které rozhodně všichni lyžaři musí navštívit."

Tři v jednom
Jižní Tyrolsko začíná v Itálii, je to velmi rozmanitý region. Až do roku 1919 patřilo toto území Rakousko - Uhersku, 70% lidí zde hovoří německy. Po I. světové válce byl anektován Italií a poměrně silně italizován. Prakticky všechna místa maji dnes dvojjazyčné názvy. Zajimavé je, že čeština si přisvojila německý nazev Brixen /italsky Bressanone/, ale třeba italský název Bolzano /německy Bozen/. "Potkává se tam německá, rakouská a italská kultura, promíchává se ve všech oblastech jako např. v gastronomii. Jsou tam velmi dochvilní lidé, ale s italským temperamentem," dodává M. Bučková.

Audiozáznam zde najdete do hodiny po odvysílání, přepisy ale tentokrát nenabízíme.

Zajímaví hosté nám od pondělí do čtvrtka vyprávějí své zážitky s cest a okořeňují tak vysílání Dvojky špetkou exotiky.
Každý pátek nás pak Pavel Kudrna zve na Výlety po zemích českých, moravských a slezských.
Přejeme krásné léto ve společnosti Dvojky Českého rozhlasu a (nejen) cestovatelského pořadu Jak to vidí.

E-mail pořadu: jaktovidi@rozhlas.cz.

Spustit audio