V tuniských kavárnách si už zapálí i dívky v minisukních. Od turistek jsou k nerozeznání

20. červenec 2017

V Tunisku strávila 10 let jako průvodkyně, poslední 3 roky tuto severoafrickou zemi zastupuje v Česku a na Slovensku. „Tunisko je mým druhým domovem – ale možná prvním, i když to moje maminka nerada slyší. Dokážu si představit, že se tam opět vrátím,“ přiznává Kateřina Dušková.

Měla možnost vidět, jak se země za posledních 15 let velmi změnila, a to v pozitivním i negativním směru. Diktaturu vystřídala asi jediná fungující demokracie vzniklá po tzv. arabském jaru, ale také teroristické útoky na turisty a velké oslabení cestovního ruchu. „Po roce 2015 skončila polovina hotelů. Tunisko nyní pomalu nabírá druhý dech a vrací se do původních kolejí. Ještě tak 3 roky to ale bude trvat,“ myslí si.

Zahaleni před sluncem

Hlavně ve velkých městech se změnila i móda. „Ženy běžně nosí minisukně a lehké topy, podle oblečení vůbec nepoznáte, jestli to je turistka, nebo místní dívka,“ podotýká. Samy také chodí do restaurací a kaváren. A zatímco dříve nebylo běžné, aby si tam zapálily cigaretu, tak i to se změnilo.

Samozřejmě ve vnitrozemských vesnicích je to úplně jiné, tam tradice stále vládnou. Především kvůli počasí se tam ale zahalují i muži a turisti. „Slunce tam praží, takže ženy tam mají dlouhé nohavice, rukávy a šátek, a navíc třeba ještě klobouk,“ popisuje.

Mauzoleum Habiba Bourgiby, prvního tuniského prezidenta

Ráj telenovel a olivovníků

Tunisané milují telenovely, velmi populární jsou hlavně ty egyptské. Během posvátného měsíce ramadánu, kdy přes den drží půst a večer hodují, je ale nejoblíbenější seriál z domácí produkce. A všichni jsou připoutáni k televizi, včetně mužů.

Země nemá nijak velké nerostné bohatství. Na prvním místě je těžba fosfátů pro výrobu hnojiv, ale velké zastoupení má i potravinářský průmysl a zemědělství. Vyváží se především datle a olivový olej, vždyť na jednoho obyvatele připadá asi 6 olivovníků. Na mysu Bon se také velmi daří vinné révě, zdejší víno doporučuje Kateřina Dušková určitě ochutnat!

autoři: zis , ert
Spustit audio