Václav Cílek: Arktida taje zoufale rychle! Nepomůže nám ani rekordní růst ledu na Antarktidě

17. únor 2017

Každá zima je jiná. Z jedné anomálie se nedá usuzovat na velké klimatické změny. Je ale pravda, že dva velmi chladné měsíce jako letos se u nás ukážou jednou za 6 let.

„Pokud chcete vědět, jaké počasí bude u nás, musíte sledovat dění na celé severní polokouli,“ říká Václav Cílek. Padá ledová bariéra mezi polární oblastí a středními zeměpisnými šířkami. Stále častější jsou tady průniky chladného vzduchu. Na jaké počasí se máte připravit?

„Víme, že dlouhodobě se Země otepluje. Ale regionální trendy odhadujeme stále hůř. Ukazuje to i letošní zima. Počasí se přesouvá do nového pole, o kterém toho moc nevíme.“ Cílek tipuje, že nás budou čekat chladnější zimy (ale ne tak chladné jako letos) a teplejší léta.

Čekají nás povodně?

„Půda je opravdu hodně promrzlá, a pokud padá teplý déšť do sněhu, tak bych se asi úplně nebál povodní. Čeho bych se obával, že voda po promrzlém podloží odteče rychle.“ Na polích se taky můžou vytvořit velké louže. Velmi zajímavé ale je, co se teď děje na jižním pólu, v Antarktidě.

Na jižním pólu led rekordně roste

„Rekordně tam narostla ledová přikrývka. Zároveň ale dochází k věci, ze které šílí sázkaři Nového Zélandu. Odděluje se totiž Larsenův ledový štít, ocásek velký asi jako střední Čechy.“ Tyto pobřežní ledy navíc zadržují i další kontinentální ledovce, které se tak mohou snáz uvolňovat.

Rozhodně se prý ale nedá tvrdit, že když na jihu ledovce přibývají, máme vyhráno. Je to totiž jen povrchový nárůst, které objemově tání na severu kompenzuje tak z jedné třetiny. „Arktida totiž taje zoufale rychle. Dokonce víc, než se kdy předpokládalo.“

Antarktida, autor: Jiří Kolbaba

Tak vypadá globální oteplování?

„Klimatické změny se dějí v desetinách nebo setinách stupně. Člověk to nemá šanci sám vůbec poznat.“ Letošní zima tak prý jiná určitě je. Ale o nějaké „normální“ už ani mluvit nejde. Tahle se může za 6 let opakovat. Nejvíc sněhu nebylo překvapivě na horách, ale jižně od Prahy a v okolí Tábora, kde byly i nejnižší teploty.

autoři: lup , Václav Cílek , zis
Spustit audio