Václav Cílek: Až když mezi nimi žijete, zjistíte, že indiánům byla kultura ukradena

30. duben 2015

Amerika nemá jen jednu tvář, ale hned několik. Poznáte to ale jen tehdy, pokud strávíte několik týdnů třeba mezi americkými indiány. Přesně to udělal geolog a ekolog Václav Cílek.

Václav Cílek byl u kmene Navaho na jihozápadě Spojených států. Tedy v místech, kde se sbíhá hned několik států: Colorado, Utah, Arizona a Nové Mexiko.


Václav CílekNejde už o rasovou segregaci, která by se dala snad překonat dobrou vůlí. Ale problém je v čím dál větším sociálním dělení. Ekonomika je jen dalším pokračováním války, a to hlavně proti chudým lidem. Ti se nedokážou bránit velkým korporacím a bankám.

„Já tam pochopil, že není jedna, ale mnoho Amerik. Až když mezi nimi žijete, zjistíte, že indiánům byla kultura ukradena.“ Málo se ví, že ještě v 70. letech byly indiánské děti trestány za mluvení domorodým jazykem ve školách.

A nic se neví o tom, že ve stejných letech skončily pokusy na vězních s radioaktivitou. Václav Cílek, který Spojené státy navštívil už několikrát, teď poprvé viděl krutost a ničení, které je ukryto pod povrchem otevřené a přátelské společnosti.

Chudý Američan = tlustý Američan

Indiány dřív decimoval alkohol a tabák, dnes je to mnohem horší obezita. „Je hned několik Amerika a dělí se už v supermarketu. Opravdu neúměrně tam v posledních několika letech vzrostly ceny zdravých potravin. Chudí lidé si tak kupují ty nezdravé. A tloustnou.“

Každé čtvrté dítě trpí hladem

Podle ekologa je tady ale taky Amerika politická a sociální. Potkáte tam jedny z nejvzdělanějších lidí, mají tam úžasné univerzity a knihovny, ale taky ty nejchudší. Každá šestá domácnost v New Yorku nemá dost peněz na jídlo, každé čtvrté newyorské dítě hladoví. To prý hlásají dokonce billboardy.

„Je to mnohem víc rozdělená a taky komplikovanější země, než jsem si kdy myslel. A změna je vidět hlavně v posledních 10 letech. Dokonce si troufnu tvrdit, že země směřuje k občanské válce, k velkému sociálnímu problému,“ říká.


Václav CílekSváry a nevraživost mají mezi sebou i samotní indiáni různých kmenů. Rozhodně neplatí: špatný běloch, hodný Indián.

Na prahu bídy žijí celé osady

Novým jevem je hromadné chudnutí celých komunit, sídel nebo měst jako Detroit. Takovými komunitami na prahu bídy jsou právě ty indiánské. „Oni sami o sobě hovoří jako o odpadu společnosti, který spíš překáží. Sám jsem si jejich současnou existenci nazval Poslední indiánskou válkou.“

Indiáni na vymření?

Postupně opouštějí jak svou kulturu, tak třeba i řeč. V rezervaci dokáže původním jazykem hovořit už jen tak 60 % lidí. Počet lidí kmene je dnes dohromady kolem 300 000.


Václav CílekOstatně, podle několika předpovědí budoucnosti lidstva, bude ten pátý svět lidstva světem domorodých lidí!

Většina žije ve městech, někteří v usedlostech. „Tam ale potkáte tak osm lidí, 60 ovcí a přibližně deset psů. Domy jsou od sebe hodně vzdálené a je tam prázdno a vy máte jen písek v očích.“

Lidé nemají práci. Nemají důvod dál rozvíjet své řemeslo. Mají pocit, že vláda na ně dodnes vykonává tlak, aby žádnou vlastní kulturu neměli. Místo ohniště najdete v každém obydlí akorát obrovskou televizi.

Jak to s nimi dopadne?

Podle Cílka se většina původního kmene časem smísí v obézních, nemocných městech. U části kmene ale prý naštěstí dochází k postupnému obrození, hlavně u těch větších, které spolu „drží“.

Mladí Navahové ve škole

Jak vypadá dnešní obřad kmene Navaho? Jak původní obyvatelé žijí a proř nemají žádnou motivaci? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Václav Cílek , zis
Spustit audio