Václav Cílek: Čeká nás nadprůměrně teplé léto?

30. květen 2017

A proč USA otálejí s podporou Pařížské dohody o zamezení oteplování planety?

Podle předpovědí nás v červnu čekají nadprůměrně teplé dny. „On to nikdo neví,“ upozorňuje Václav Cílek. „Rámcově ale platí, že pokud jsou teploty každým rokem zhruba stejné, potom studené počasí jedné části roku bývá vykompenzováno teplým počasím v druhé části roku nebo příštího roku.“

Podle geologa je tu zkrátka tendence ke globalizaci počasí. „Takže my si dneska velice jednoduše vyměňujeme zimu se severem a během léta teplo se Saharou.“ To, aby globálně nestoupla teplota klimatu, má hlídat Pařížská dohoda o ochraně klimatu.


Pařížská dohoda
Je politická dohoda o omezování CO2 tak, aby nestoupla teplota. Magická hranice je 1,5 °C, resp. 2 °C. Pak už je to bráno jako ničivé. Většina klimatologů se ale domnívá, že tuto hranici stejně přestoupíme, protože působení CO2 má určité zpoždění.

Co vadí Trumpovi?

Šest ze sedmi zemí nejvyspělejších ekonomik světa G7 se teď na summitu v Itálii zavázalo podporovat její naplňování. Pouze USA zatím vyčkávají se svým stanoviskem. Donald Trump už během své prezidentské kampaně označil hypotézu o globálním oteplování za fikci. Co mu vadí?

„Tomu asi málokdo rozumí,“ odhaduje Cílek. „Pařížská dohoda je nedostatečná, ale dobrá. Ale stejně bude nějakým způsobem narušená. Třeba tím, že Číňané začínají s průmyslovou těžbou metanových hydrátů ze dna oceánů.“ Je tedy postoj USA vůbec klíčový?

Začněte u sebe

„Já si myslím, že k tomu máme špatný přístup. Máme představu, že se otepluje, a stát by s tím měl něco dělat. Ve skutečnosti svět se otepluje a my bysme s tím měli něco dělat. Začíná to osobní spotřebou a firmami nebo městy, které se přihlašují k závazku snížit emise skleníkových plynů.“

autoři: Václav Cílek , zis , rota
Spustit audio