Václav Cílek: Ukrajina a Baltské státy jsou už dávno v hybridní válce. A ta se vede o duši davu

25. únor 2015

Čekají nás v budoucnu války, které budou chtít jen získat nové zdroje obživy? Hybridní válka se nevede zbraněmi, ale na internetu a v ulicích.

„Hybridní válka se vede o duši davu. Velkou součástí je internet a cílené dezinformace. Když se náhodou objeví nějaký rozumný hlas, tak se hned diskredituje,“ vysvětluje geolog Václav Cílek.

Zdánlivě spontánně

Hybridní válka začíná bez povšimnutí. „Na úplném začátku uděláte útok na místní měnu a následně rozšíříte, že bude dál padat. Ve druhém kroku podpoříte nějakou extrémní pravicovou a levicovou stranu. Pak z pokojné demonstrace uděláte souboj. Následně vytvoříte své vlastní skupinky třeba mladých lidí, kteří budou dohlížet na pořádek. A z počátku budou neozbrojené. Takto se rozvíjí konflikt.“

Hybridní války se nevyhlašují

Už i Baltské státy došly k názoru, že se právě nacházejí ve druhé nebo třetí fázi hybridní války. „A ty se nevyhlašují. Navíc vám nikdo nepřijde na pomoc. Situace bude nakonec naprosto nepřehledná. Nikdo vlastně neví, kdo koho podporuje nebo proti komu bojuje.“

Čtěte také

V zásadě jde o stav, který je dnes na Ukrajině. To, že Rusko bude muset během 10 až 15 let omezit těžbu ropy, není žádné tajemství. Je tak logické, že další zdroje nutně potřebuje.

Největší problém ale číhá v arabských státech

Václav Cílek ale očekává válku o zdroje obživy hlavně z arabského světa. „Je to tím, že tam neustále roste počet lidí, potraviny jsou čím dál dražší. Chybí i voda. Arabský svět je čím dál víc otřesen nedostatkem zdrojů a je taky více cholerický.“

Ostatně, všichni podle Cílka vidíme, jak se tam celková situace stále zhoršuje. „Islám je pak vítaná záminka boje o zdroje. Opravdu si myslím, že dřív nebo později dojde v arabských státech k velkým a masovým nepokojům. Budou chaotické, neorganizované, ale opravdu veliké,“ domnívá se.

Jak je to s prolomením těžebních limitů na severu Čech? Jaké zajímavé skalní útvary a další skvosty našel geolog hned vedle velkolomu? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Václav Cílek , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.