Václav Cílek: Jeďte do Tunisu co nejdřív! Až se zhroutí Islámský stát, tak už tam žádné památky nenavštívíte

24. březen 2015

Na celém světě roste solidarita s Tuniskem a turisté na sociálních sítích slibují, že zemi určitě navštíví. Jde o reakci na nedávný teroristický útok v tuniském muzeu Bardo. Zemřelo tam 23 lidí, z toho 20 zahraničních turistů.

Geolog Václav Cílek doporučuje k návštěvě i další místa v muslimském světě, jako je Jeruzalém, Petra v Jordánsku, egyptské památky a Maroko a Tunis. „Jel bych hlavně do tuniského vnitrozemí. Dokud to ještě jde.“

Blíží se další velký globální konfikt

Podle zprávy Business Monitor International, která předpovídá celosvětová rizika, totiž prý hrozí velký konflikt mezi Ázerbájdžánem a Arménií.

„Před olympiádou v Soči totiž ruská armáda provedla velké čistky v islámské části Kavkazu. Radikální Čečenci, a další podivní lidé, byli nuceni odejít do Sýrie a Libye. Pokud se zhroutí Islámský stát, což očekávám, tak se budou vracet. Jejich současné zkušenosti budou bohužel obohaceny i o ty velké a válečné,“ říká Cílek.

Kam se budou vracet?

Jaká místa budou riziková a destabilizovaná migrací radikálů? Na prvním místě je prý Moskva, kde ale už žije už 1,5 milionů lidí z různých muslimských států. Směřovat tak budou do Dagestánu, Uzbekistánu, Kazachstánu a taky do Tunisu. „Proto bych tyto země navštívil co nejdřív,“ dodává.

Čtěte také

Konec Islámského státu

Jak nakonec Islámský stát (ISS) dopadne? Podle Václava Cílka asi špatně. A ještě si budeme v budoucnu přát, aby existoval. „Já si myslím, že celý smutný příběh z tuniského muzea Bardo, jeho rozkladu pomůže. Je to přitom paradox.“

Četl totiž rozhovor s tuniským islamistou, který se přiznal, že nechodí do mešit a pije pivo, ale vzniku Islámského státu velmi fandil. Představoval totiž pro něj znovuzrození ducha bojovného islámu.

Vedle Tunisu s ISS sympatizovalo i Jordánsko. „Dnes je to ale jinak. Lidé tam dnes říkají, že ISS je zbytečně krutý, že ohrožuje jejich vlastní bezpečnost a taky ekonomiku, která je hodně závislá na turistickém ruchu.“

A co památky, které radikálové z ISS ničí ve velkém?

Budeme mít v budoucnu vůbec co navštívit? Geolog na to má trochu jinou odpověď. Tvrdí, že v Česku ničíme víc památek, než celý Islámský stát dohromady. V Němčicích na Hané totiž bylo před nedávnem odkryto obrovské keltské naleziště z doby bronzové. „Část vybrali naši archeologové, ale většinu, a troufnu si tvrdit, že to byly desítky tun keltských kovových předmětů, si odnesli hledači kovů celé Evropy.“

Při útoku na budovu parlamentu v Tunisu zemřelo nejméně osm turistů.

Jak je to s klimatickými změnami na Zemi? A proč se u nás postupně stírají rozdíly například mezi jarem a podzimem? A jak je na tom Země se zásobami vody? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Václav Cílek , zis
Spustit audio