Václav Cílek: Jižní Město je dnes víc než Malá Strana. A sídlišť bude s přílivem migrantů přibývat

19. říjen 2016

Podle Cílka by uprchlíci na venkově nepřežili. Třeba Finové už mají pro migranty plán na budování arabských městeček jak ze švédského obchodu s nábytkem.

Václav Cílek se vrátil z Bienále architektury v Benátkách. Zaujal ho tam projekt architektů z Jižní Ameriky. Jejich Zprávy z fronty řeší chudobu, klimatické změny, uprchlíky a skutečné války. „Po dlouhé době se tak zajímavě podívali na aktuální problémy běžných lidí dneška. Hlavně na sídliště,“ upozorňuje.

„Lidé, kteří bydlí na sídlištích celý život, dnes říkají, že to tam mají rádi. Jiní se samozřejmě na ně dívají pohrdavě. Sídliště ale opravdu mají své ctitele. Myslím, že dnes je třeba Jižní Město víc než Malá Strana.“ Na sídlištích se podle Cílka žije dynamičtěji.

Zdravější vzduch na sídlištích

Sídliště mají výhodu, že jsou nehotová. A paradoxně mají prý i „zdravější vzduch“ než třeba centrum Prahy v době veder. Země, které čelí uprchlické krizi, se na sídliště dívají ještě z jiného úhlu. „Až 90 % uprchlíků totiž chce bydlet ve městech,“ říká Cílek. „Život na vekově by nezvládli.“

Třeba v Německu tak postupně vznikají města ve městě. „Jsou místa, kde počet cizinců představuje až 40% obyvatel. A bude se ještě zvětšovat, protože tato místa opouštějí původní obyvatelé.“ Vznikají tak nová ghetta s vysokou nezaměstnaností a závislostí na sociálních dávkách.

Finská inspirace

„Přesto, že by jejich bydlení měl stát regulovat, je to téměř nemožné.“ Nově příchozí podle geologa totiž chtějí bydlet se svými rodinami, které tam už žijí roky. Přizpůsobit se jim tak bude zřejmě muset i nová architektura. Finové už připravují dřevěná městečka, která si budou stavět sami migranti.

Sússká medina

„Začnete se střechou, kterou zvednete a ze všech stran zabedníte dřevem. Bydlíte vlastně pod dřevěným stanem, který podle potřeby můžete dál rozšiřovat.“ Vznikat by měly v přírodě a podobat se arabským medínám. „Zaležet ale bude na penězích. Ostatně jako vždy. Vypadá to ale jako dobrý nápad.“

autoři: lup , Václav Cílek , zis
Spustit audio