Václav Cílek: Vodní blackout tady máme do 8 hodin od toho energetického

30. červen 2017

Jak šetrně hospodařit s vodou? Podle geologa se to budeme muset všichni rychle naučit. Připravit bychom se měli i na to, že jednoho dne voda z kohoutků nepoteče.

Musíme se naučit využívat vodu, která nám tady naprší. „Zásadou je ji chytat nahoře. Mám-li dům, tak ze střechy, v krajině pak nad prameny,“ říká Václav Cílek. O nedostatku životadárné tekutiny svědčí sucho, které začalo už v roce 2015. Za jak dlouho bychom ale i u nás mohli mít takzvaný vodní blackout?

„Zhruba za osm hodin od toho energetického.“ Lidé si sice udělají zásoby, ale ty jim během několika hodin dojdou. „Pak někde praskne vedení, zkolabuje infrastruktura a dominový efekt je na světě,“ tipuje.

Jak se připravit?

„Udržovat v pořádku studny a vodní prameny. Na vesnicích ale i ve městech nebo přímo na sídlištích by klidně mohly být studny, které se tam dřív využívaly. Taky by měl mít každý z vás doma ten nejobyčejnější filtr na vodu. I malé dítě by tak mělo dokázat vyčistit vodu třeba z Vltavy nebo toho nejhnusnějšího rybníka.“

Kolik vody jen spláchneme?

Z průzkumu, který dělal Český rozhlas v rámci Týdne vody, se do toalet spláchne za 24 hodin přes 200 milionů litrů pitné vody. Stejné množství by Češi vypili za celých osm dní! „To je pravda. Z průměrné spotřeby 90 litrů na osobu/den asi 20−30 % spláchneme, ztráty v potrubí jsou pak dalších 20 %. Roční spotřebu zhruba 600 litrů bychom ale hravě pokryli z toho, co tady naprší. A jen na několika málo metrech čtverečních,“ vysvětluje.

Odpovídá tak na otázku, kam by měl vývoj v hospodaření s vodou dál směřovat. Je to sběr dešťové vody. I ta se ale musí pro další použití v domácnostech (hlavně pro WC) pročistit. Jak na to?

Siena, Itálie (panorama z roku 2015)

„Představte si nějakou cisternu nebo nádrž s dvěma komorami. V první zachytíte hrubé nečistoty, do té druhé se už dostává víceméně voda čistá. Tu je třeba dezinfikovat, což jde jednoduše pomocí UV světla.“ Přesně tak by se podle Cílka dala využít voda ze střech nebo velkých betonových ploch měst.

Náměstí jako vodní jímka

Jen přesvědčování lidí ale nepomůže. Do stavební vyhlášky by se měly dopsat paragrafy, podle kterých každé nové městské náměstí musí být „zasvahováno“. Klidně stejně, jak to už mají v toskánské Sieně. „Náměstí tam připomíná velký trychtýř, který jímá dešťovou vodu. U nás by to mohlo být úplně stejně,“ dodává.

Týden vody 2
autoři: lup , Václav Cílek , zis
Spustit audio