Václav Malý: Chování pana prezidenta vůči premiérovi bylo nedůstojné a urážející

5. květen 2017

Premiér nepodal demisi a prezident ji zády k premiérovi přijal. I tak komentátoři shrnují okolnosti vládní krizi, kterou postup Hradu jen vyostřil. Jenže kdo je na vině podivné situace?

„Jsem v rozpacích nad postoji pana premiéra Bohuslava Soboty v posledních dnech. Ale na druhé straně chování pana prezidenta včera na Pražském hradě bylo opravdu nedůstojné, urážející,“ podivuje se světící biskup pražský Václav Malý.

„Jisté je, že pan prezident má právo nesouhlasit s panem Sobotkou. Ale přece to potřebuje určitou noblesu,“ myslí si. „Pořád nám všem chybí tolerance a braní toho druhého jako partnera. Neměli by se vyhrocovat postoje, které vedou až k nenávisti, anebo dokonce k tomu, že lidé spolu nemluví.“

Co se vlastně stalo?

Hrad se ve čtvrtek připravil na ceremoniál předání demise. Včetně televizních kamer. Před nimi Zeman premiérovi Sobotkovi poděkoval a předal slovo mluvčímu Hradu. Toho ale Sobotka přerušil s tím, že nepřišel podat demisi, ale v soukromí konzultovat nastalou vládní krizi.

„Jestli ji bude vnímat jako demisi celé vlády, jestli ji bude vnímat pouze jako demisi předsedy vlády,“ upřesnil Sobotka. Doplnil, že přišel mimo jiné vyjednat termín demise. Zeman ale upozornil, že právě Sobotkův úřad na Hrad ve středu vzkázal, že Sobotka podá ve čtvrtek demisi.

„Tento ceremoniál považuji za konečný a nevidím důvod, proč by se měl opakovat,“ prohlásil Zeman a pozval Sobotku na plánované jednání. Sobotka se ještě ohrazoval vůči některým prezidentovým výrokům, ale to už k němu byl prezident zády na cestě ze sálu. Sobotka pak ještě 2,5 minuty mluvil sám. A dnes navíc i podání demise odmítl.

Vytvořme meze politikům

Podle biskupa Malého by se nad kulturou, chováním a vzájemností měl zamyslet každý občan ČR. „Je třeba vytvořit polštář občanské společnosti, aby politici potom měli různé meze. A to pořád chybí. Často se dá jen na dojem, co ten nebo onen řekne ve sdělovacích prostředcích,“ upozorňuje.

„Nechci soudit a zevšeobecňovat. Ale myslím, že v nás je pořád málo té občanské spoluzodpovědnosti, že část našich souputníků ve společnosti pořád čeká na nějakého spasitele nebo věří různým demagogům a vymezuje se vůči druhým.“

autoři: Václav Malý , zis , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.