Václav Malý: Lidem v nouzi se pomáhat musí! Bez ohledu na jejich náboženské přesvědčení

5. únor 2016

Dnes má do Česka přicestovat už druhá, asi 20členná skupinka iráckých uprchlíků. Celkem má jít o 153 lidí. Pozvala je naše vláda. Navzdory uzavřenosti naší společnosti.

„Je to taková malinká první vlaštovička,“ říká Václav Malý. Je dobře, že se k tomuto kroku naše vláda odhodlala. Doufá, že se pomoc nezastaví na tomto malém čísle. Domnívá se, že lidem v nouzi se prostě pomáhat musí, a to bez ohledu na jejich náboženské vyznání a přesvědčení.

„Je to přece v duchu evangelia. Když někdo ztratí domov, je v ohrožení života, tak se přece hned a prvotně nebudu ptát, v co věříš, do jaké tradice patříš. Jsi člověk v nouzi a moje povinnost člověka, který v nouzi není, je pomoci,“ zlobí se biskup.

Jak vypadá konkrétní pomoc?

Vadí mu uzavřenost naší společnosti. „Hlavně politiků, kteří nemají odvahu říct, že to takto dál nejde. To mě opravdu zaráží.“ Souhlasí ale s bezpečnostními prověrkami migrantů. Uvědomuje si, že jinak hrozí „nepřehledné situace“. Sám navštívil pražskou farnost, která se o Iráčany má starat.

Čtěte také

„Budou se je snažit integrovat do české společnosti. Zajistí jim jazykové kurzy. Pomohou jim vyznat se na úřadech a zařídit všechny potřebné formality. A některé rodiny budou u nich doma i bydlet. A to mě opravdu velmi těší.“

Otevřený dialog s muslimy, žida a... Čínou

S otevřeným dialogem křesťanů s muslimy a židy, začal už papež Jan Pavel II. Při cestě do Sýrie jako první papež navštívil v Damašku mešitu. V jeho stopách jde dnes i papež František. Biskup Malý je ale naopak znepokojený přehlížení porušování dodržování lidských práv v Číně.

„Celý svět je dnes obdivuje pro jejich ekonomický růst. Ale úplně se zapomíná na lidská práva. Opravdu mi vadí podlézání našich politiků. Úplně tak ztrácíme kredit nabitý politikou Václava Havla.“ Přitom tam komunistický režim jen utužuje svou moc.

Čínští policisté, ilustrační foto

Nepohodlní prostě zmizí

V poslední době navíc dochází ke kriminalizaci nezávislých advokátů, kteří se snaží obhajovat bezpráví. „Jsou zatýkáni obhájci lidských práv, ale i advokáti práv lidí v zaměstnání, těch, kterým byla vyvlastněna půda nebo byli násilně vystěhováni.

„Bylo jich na 200, tedy těch, o kterých víme. A je mi líto i několika vydavatelů politologické literatury, kteří prostě najednou zmizeli.“ V našem tisku se objevila také informace, podle které byly v loňském roce strženy kříže na 2000 kostelích.

Jak vidí papežskou návštěvu římské synagogy? Jak by měl vypadat dialog mezi židy a křesťany? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Václav Malý , kko
Spustit audio