Václav Malý: Muslimský svět se musí postavit terorismu

3. duben 2015

Na 20 000 lidí včetně zahraničních státníků se v neděli v Tunisku zúčastnilo pochodu proti terorismu, který byl zároveň připomínkou více než 20 obětí atentátu na muzeum v tuniské metropoli. Biskup Václav Malý má na věc jasný pohled. Nacionální fanatismus nás nezachrání!

„Tunisko dosud bylo jedinou zemí v severní Africe s velkým množstvím obyvatel vyznávající islám, kde nedocházelo k teroristickým útokům,“ připomíná světící biskup pražský Václav Malý.

Tunisko je podle Malého také jedinou zemí, které po arabském jaru v roce 2011 opravdu přijala nějaké změny. „Je tu velký pokus destabilizovat tuto zemi. Je dobře, že se lidé proti tomu vzepjali,“ říká.

Důležitá je osvěta

Pro pražského biskupa je také důležité, aby sám muslimský svět povstal proti teroristům. „Demokratické země se snaží pomáhat, ale je potřeba, aby to vzešlo zevnitř,“ myslí si.

Čtěte také

Jak by se ale mohl muslimský svět napravit? Měli by začít u imámů, tedy u muslimských duchovních. „Nejdůležitějším dnem je pro muslimy pátek, kdy se scházejí v mešitách. A ty jsou bohužel často zneužívány k politické agitaci,“ říká Malý.

Le Penová v Praze

Do Prahy přijede Marine Le Penová, předsedkyně francouzské strany Národní fronta, často označované za krajní pravici. Zúčastní se pražské konference Evropský mír a prosperita pro Evropskou unii. Podle Malého jde o varování. „Le Penová je představitelkou nacionalistické strany,“ říká.

„Tato strana je velmi nevraživá vůči cizím kulturám a imigrantům. Chtěli by je asimilovat. Le Penová nabízí frustrovaným lidem až příliš jednoduché řešení a lidé na to slyší,“ hodnotí Malý.

Kdy půjde do důchodu papež František? Jak prožije Velikonoce? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Václav Malý , zis , jra
Spustit audio