Václav Malý: Papež František v Africe dokázal přejít na druhý břeh. Z války do smíření

11. prosinec 2015

Pomocný biskup pražský v poslední době hodně cestuje. Byl ve Středoafrické republice, kde si každý den uvědomoval, jak jsou naše evropské země opravdu bohaté. A jak tento blahobyt bereme jako samozřejmost.

„O této zemi se ale u nás hovoří jen ve spojitosti s nějakou katastrofou, jako je pád letadla nebo nějaký tajfun,“ říká biskup Václav Malý. „My ale žijeme v kvapu a strachu, abychom neměli méně, než máme dnes,“ zlobí se.

V tamní občanské válce nejde o víru

Středoafrická republika (SAR) patří k nejchudším státům světa. Nemá třeba vůbec funkční administrativu. „Byl jsem tou bídou šokován. Každý den jim tam jde hlavně o přežití.“ V hlavním městě žije kolem 800 000 lidí (20 % muslimů a 35 % katolíků). Nemají tam ani vyasfaltovanou silnici.

Naše sdělovací prostředky občas hovoří o probíhající občanské válce mezi křesťany a muslimy. Pravda je podle biskupa ale jinde. „Bojují tam jen bandy ozbrojených mladíků, kteří neumí nic jiného než vraždit a pustošit. Není to válka mezi náboženskými tradicemi, ale taky kmenové boje.“

Papež František dokázal nemožné

Václav Malý navštívil SAR až po nedávné návštěvě papeže Františka. „Ten si u mě za to vysloužil opravdu velmi kladné body. Přesto, že ho mnozí varovali, on na tu půdu vstoupil a dokázal už teď téměř nemožné.“ Jezdil v otevřeném autě. Navštívil muslimskou čtvrť, kam křesťanský Afričan nevstoupí.

Čtěte také

Přitom byl navíc provázen obyvateli. „Chtěl tak říct, že jsme všichni lidé a neexistuje mezi námi nějaká hranice. Návštěva měla motto Přejít na druhý břeh. Z války do smíření. A já na vlastní oči viděl, že na ty lidi opravdu zapůsobil a zatím tam bylo i příměří.“

Jen pro klid svědomí?

EU posílá do SAR obrovské peníze. Ty jsou ale podle Malého promrhány. Na vlastní oči viděl několik nedostavěných staveb, které teď chátrají a pomalu je lidé rozkládají. „Vládnoucí vrstva SAR je obrovsky zkorumpovaná a všechny dotace zpronevěří a rozkrade. Neexistuje tam žádná kontrola donátorů.“

Evropa si „finanční pomocí“ podle Malého jen uklidní svědomí. Lidé ji vůbec nezajímají. Zájem prý má EU jen o naleziště zlata, diamantů nebo ropy. „Je to jen další zdroj pro náš už tak bohatý svět,“ dodává Václav Malý.

Před kostelem

Co si biskup myslí o brutální ženské obřízce? Kdo získal letošní Cenu Jaromíra Šavrdy? Proč mladým Čechům chybí historické povědomí a vlastenectví? Jsou schopni svobodu, která nám ale sama do klína nespadla, taky ubránit? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Václav Malý , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.