Václav Malý: Zastavení projektu přesidlování migrantů není dobré řešení

8. duben 2016

Projekt Nadačního fondu Generace 21 měl pomáhat 153 iráckým křesťanům s přesídlením do Česka. Někteří se ale začali vracet domů, další pak nelegálně vstoupili na území Německa. Vláda projekt zastavila.

Ministr vnitra Milan Chovanec prohlásil, že nejsme cestovní kancelář a není možné podporovat projekt, který neplní svůj účel. Celkem 25 osob projekt opustilo a odjelo do Německa, dalších osm lidí odletělo domů do Iráku.

Proč hned konec projektu?

„Nejsem z toho odvázaný. Ale jde jen o malou část lidí, kterým jsme chtěli pomoci. Ukončit soukromou iniciativu Generace 21, navíc dřív už vládou schválenou, není řešení,“ myslí si biskup Václav Malý. Zhorší to i už tak negativní protimigrační náladu ve společnosti. Generace 21 se prý zatím jen učí.

Generace 21 to myslí dobře

„Nemají zkušenosti. Ale mají dobrou vůli a chtějí ukázat otevřenou náruč. Asi i podcenili informovanost lidí, které přesidlují.“ Sice pro ně vyřizují vše potřebné, ale nevysvětlují jim už naše zvyklosti nebo to, že azyl u nás ještě neznamená, že mohou Česko opustit a odcestovat do Německa.

Čtěte také

Podívejte se na to ale z jejich strany. Ti, kteří se rozhodli odejít, rozhodně nejsou nevděční. „Mají falešnou představu, že v Německu, které jim nabídlo otevřenou náruč, budou mít vše zadarmo a ihned i vysoký životní standart.“ O Česku nic nevědí. Vnímají jen Německo, Velkou Británii a ještě tak Francii.

„Navíc mají výrazně silnější rodinné vazby, než na jaké jsme tady zvyklí. V Iráku jsem to viděl na vlastní oči. Oni nehovoří o sobě jako o jednotlivcích, ale jako o celých rodinách,“ říká Malý.

Kauza poškozuje veřejné mínění

Celá kauza prý Česko ještě víc uzavře a posílí mentalitu zavřených dveří. „Musíme ale pořád opakovat, že ve srovnání s ostatními zeměmi planety si žijeme nadstandardně dobře. A že společnost musí být lidem v nouzi otevřená. Ne se jen pořád vzpěčovat a hlídat si svůj píseček.“

Uprchlický tábor v Iráku

Biskup Malý se zlobí i na naši vládu, a ne jen tu současnou. „Jestli přestane fungovat Schengen, prohrajeme. Jen unie dokáže zajistit naši prosperitu, bezpečnost, ekonomiku,“ myslí si. „Jak dnes vystupuje ministr vnitra, je morálně nezodpovědné.“ Nemůžeme jen přihlížet, ale musíme ulehčit těm, kteří nesou největší břemeno: Německu.

Zajímá vás, jak vypadá běžný život v Eritrei nebo v Iráku? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Václav Malý , zis
Spustit audio