Vladimír Beneš: Protonové centrum by mělo být dostupné všem

11. září 2014

Léčba pětiletého britského pacienta Ashyu Kinga v pražském Protonovém centru rozpoutala diskusi o podstatě centra. Efekt léčby je v zásadě stejný. Je ale o hodně šetrnější. Má ale mít své konkrétní místo v našem zdravotnictví.

„Je to opravdu naprosto unikátní pracoviště, které je přepychově vybaveno. Je škoda, že je dnes využito odhadem jen ze tří až pěti procent,“ říká neurochirurg Vladimír Beneš.

Pracoviště na Bulovce má totiž smlouvu pouze s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. O dalších se jedná, a to už dlouhou dobu. „Centrum dodnes žije z cizinců, kteří si léčbu platí na dřevo. Tu a tam se léčí i nemocní z Česka. I oni si to často hradí sami.“

Čtěte také

Když už bylo centrum postaveno, mělo by se prý víc využívat. Léčba protony je podle lékaře šetrnější k organismu. „Efekt je stejný, ale záření je nasměrováno přímo na nádor, neničí okolí. To je u mozku sakra důležité.“ V tuto chvíli jsou ideální indikací léčby hlavně dětské nádory mozku a krku.

Hlavně u dětí se totiž lékaři snaží ozařování oddalovat co nejvíc. „Až 80 % ozářených dětí má totiž po léčbě IQ pod 80.“ Taky zatím neexistuje srovnávací studie stávající a nové léčby.

Opravdu nám chybí lékaři?

Chlapec v nemocnici

Česká lékařská komora chce demografický úbytek hlavně praktických lékařů řešit větším počtem studentů na lékařských fakultách. Nápadu se Vladimír Beneš nebrání. Upozorňuje ale, že se výsledek dostaví nejdřív za 12 až 15 let.

„Nemyslím si, že máme hodně lékařů. Problém je s úpravou přesčasů. Tam, kde dřív byli čtyři doktoři, jich dnes musí být osm. Na vlastní léčení jich přitom dřív bylo dost. Chybí ale na pokrytí nepřetržitých služeb.“

Co Čech, to pecivál?

To je taky hlavní důvod, proč každý náš doktor najde místo v zahraničí. Doktoři totiž kvůli přesčasovým hodinám chybí v celé Evropě. Ale není jich zas tak hodně, kteří odcházejí. Navíc jsou prý Češi peciválové, takže rozhodně neodejdou všichni.

„Myslím si, že je to dobře odejít po škole do zahraničí. I hloupý Honza šel do světa. Člověk se naučí jiné postupy, jazyk a udělá si atestaci z kýženého oboru. A pak se vrátí domů. Kdybych tu možnost po škole měl, šel bych taky.“

Má Michael Schumacher nějakou šanci na vyléčení?

Michael Schumacher byl nedávno převezený z nemocnice domů, kde má pokračovat rehabilitace. „Poškozený centrální nervový systém je poškozený navždy,“ varuje ale neurochirurg.

„Z těch zpráv, které mám ze sdělovacích prostředků, je ale čím dál jasnější, že jeho prognóza je velmi chmurná. Zlepšení tak může být v tom, že třeba navíc pohne jedním prstem.“

Jaký názor má na český Svaz pacientů? Jak se dívá na fungování protialkoholních stanic? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio