Vladimíra Dvořáková: Česko má stále kancléře bez prověrky. Po Belgii je to obrovské bezpečnostní riziko

23. březen 2016

Úterý (22. března) se opět neblaze zapsalo do černé knihy války mezi civilizovaným světem a terorismem. Belgické tajné služby asi pochybily. Je Česko bezpečnější?

V Bruselu po útocích na letišti a v metru zemřelo nejméně 34 lidí, zraněných jsou stovky. „Šlo ale o útok na celou Evropu,“ říká Vladimíra Dvořáková. Spekuluje se o odvetě IS za zadržení dlouho hledaného teroristy Salama Abdeslama, který je odpovědný za útoky v Paříži. Podle politoložky je to ale málo pravděpodobné.

První krok: analýza

Podobné útoky jsou podle ní dlouhodobě plánované a do nejmenších detailů propracované akce. „Dnešní bezpečnostní opatření už neumožnují jen tak někam přijít a odpálit bomby,“ myslí si. „Připouštím, že tato akce ale mohla být zatčením Abdeslama urychlena.“ Nasledovat teď musí analýza.

„Bezpečnostní složky by určitě měly vědět, jak to přesně bylo, kudy prošli a co dělali. Už se třeba ví, že měli rukavici, ale jen na jedné ruce,“ říká. Analyzovat se musí i komunikace tajných služeb napříč Schengenským prostorem a NATO. Kvůli vzájemné důvěře a ochotě poskytovat informace.

Čtěte také

Bez prověrky do úřadu nelez!

„A s tím souvisí i to, že vysocí státní úředníci, kteří přicházejí do styku s utajovanými informacemi, musí být důvěryhodní. Česko má ale kancléře, který nedostal bezpečnostní prověrku, a přesto stále zůstává ve funkci. To může opravdu vážně poškodit bezpečnost celé země a jednotu zemí v boji proti terorismu,“ varuje Dvořáková.

Podle oficiálních informací mělo z Belgie odejít 441 muslimů do IS. Kolem stovky se jich pak zřejmě po výcviku do země vrátilo. Stojí za útoky oni? „Počty zradikalizovaných muslimů opravdu nejsou dramatické,“ míni Dvořáková. Připomíná, že běžná kriminalita v Česku má daleko větší čísla.

Bruselem otřáslo několik explozí

Tajné služby bez politiků

„Nebezpečí bych viděla jinde: musíme dobře sledovat lidi v migrační vlně, kteří mají úplně jiné funkce.“ Podobně v roce 1968 byli mezi československými uprchlíky i tajní agenti. „To ale tajné služby dobře vědí a radit jim nemusím.“ Škodit podle ní ale může napojení tajných služeb na některé politiky.

„V tajných službách musí být ti nejlepší profesionálové a ne lidé obsazovaní na svá křesla podle nějakého politického klíče.“ A jediné, co podle Dvořákové skutečně pomůže s bojem proti terorismu, je odříznutí všech teroristů od financí.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio