Vladimíra Dvořáková: Detenční zařízení pro uprchlíky je Agitační středisko pro Islámský stát

26. listopad 2015

Kde IS bere peníze a zbraně? Nevychováváme si teroristy sami? Předsedkyně akreditační komise pokládá pro někoho až moc jednoduché otázky.

Na uprchlickou krizi prý Evropa reagovala pozdě, špatně a doteď neví, co má dělat. „I když my jsme na tom teď v podstatě nejlíp, řešení musíme hledat zase společně s celou Evropou,“ myslí si Vladimíra Dvořáková. Prostě musíme dostat příliv uprchlíků pod kontrolu. Vědět alespoň, kdo sem přichází.

Agenti mezi migranty

„S každou vlnou migrace odcházeli i agenti, kteří se měli infiltrovat,“ připomíná Dvořáková i rok 1968. Za velmi špatné rozhodnutí naší vlády považuje detenční zařízení pro mladé muže. Hlavně ze sociologicko-psychologického hlediska.

Vychováváme si teroristy sami?

„Každý sociolog, psycholog vám řekne, že jakmile soustředíte mladé muže v takovém prostředí, tak to je něco pro radikalizaci. Úrodná půda. Můžeme tam rovnou napsat: Agitační středisko pro Islámský stát.“

Role médií

Nešťastnou roli v migrační krizi hrají prý i média, která „šíří, že tu jsou dvě skupiny: lidi pro migraci a lidi proti migraci“. Dvořáková si ale myslí, že „jen málokdo by doopravdy řekl, že musíme přijmout dalších 30 milionů a že je sem zveme“.

Jedna odpověď na řadu otázek

Jedna odpověď prostě nemůže stačit, když otázek je celá řada. Třeba: Jak přispět k zastavení konfliktu v Sýrii? Na prvním místě ale je: Jak se postarat se o uprchlíky? A na druhém: Jak se sem dostávají? Jinými slovy: Kde je organizovaný zločin?


Zbraně od ČR
Minimálně ještě v roce 2014 Česká republika zásobila zbraněmi a municí kurdské milice bojující proti IS. Ty se pak ale obrátily i proti Turecku. „Munice z ČR zabíjí vojáky NATO,“ upozorňoval například Erik Best.

Peníze pro IS

„Jak to, že Islámský stát má neuvěřitelné množství peněz? Proč se ten tok peněz nezkontroluje?“ Podle Dvořákové za tím jednoznačně stojí obchod s ropou a obchod se zbraněmi. „Když se udělá embargo na zbraně pro jednu skupinu, tak se tam dostávají přes tu druhou.“

Více si poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Vladimíra Dvořáková , rota
Spustit audio