Vladimíra Dvořáková: Jak dopadne další díl nekonečného seriálu o sestavování vlády?

18. duben 2018

ČSSD dostala od ANO nabídku na pět ministerských křesel. Jejich specifikaci ale všichni vyjednavači odmítají komentovat. Má další kolo jednání šanci na úspěch?

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové je dnes mnohem větší šance na sestavení menšinové vlády ANO a ČSSD než před 14 dny. Tehdy ČSSD vyjednávání náhle ukončila s tím, že nedostala ministerstvo vnitra.

„Podmínka sjezdu ČSSD, že v čele koaliční vlády nesmí stát trestně stíhaný premiér, se už jednoznačně naplnit nemůže. Proto je teď pro vyjednavače klíčové získat ministerstva, která budou kontrolovat probíhající vyšetřování Andreje Babiše,“ myslí si Dvořáková.

Jsou tady i další hráči

Ale i kdyby jednání mezi ČSSD a ANO dopadlo, tak musí s dalšími kroky souhlasit předsednictvo ČSSD a pak má proběhnout vnitrostranické referendum. Dalším hráčem ve hře navíc bude ještě KSČM, bez které nemá menšinová koalice dost hlasů k získání důvěry ve sněmovně.

KSČM o tom bude rozhodovat na svém sobotním sjezdu. „Důležitá bude i role prezidenta Miloše Zemana, jestli se vůbec rozhodne novou menšinovou vládu jmenovat,“ upozorňuje politoložka. Prezident podle ní dává přednost vládě, kde by měl větší vliv.

Hraje se i o GIPS?

Taky proto preferuje podporu SPD Tomia Okamury. A aby to nebylo jednoduché, vlastně ani nevíme, co doopravdy chce hnutí ANO. „Spekuluje se, že premiér v demisi taky může hrát na předčasné volby, což všechny ostatní parlamentní strany odmítají. Zatím.“

Je součástí politické hry i tlak na odvolání ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIPS) Michala Murína? Babiš Murína kritizuje už od února. Včera oznámil rezignaci. „GIPS je určitě velmi důležitý kontrolní mechanismus. Právě přes jejího ředitele může jakákoli vláda vyvíjet tlak na policejní vyšetřovatele.“ Třeba i premiérovy kauzy Čapí hnízdo.

Michal Murín

Murín oznámil rezignaci

Podle Dvořákové je opravdu nestandardní, aby se na GIPS vytvářel takový nátlak. „Pokud s ním není spokojenost, jsou tady mechanismy, jak postupovat.“ Zahájení kázeňského řízení, postavení mimo službu a až pak následuje odvolání.

„Nechci se vyjadřovat k Murínovi, jestli pochybil, nebo ne. Ale neměli bychom dostávat signály, že kdyby byl poslušnější, tak… Navíc je to znamení pro Murínova nástupce, že se bude dostávat pod poltický tlak, a to je opravdu hodně špatně. Celou situaci s GIPS by měla brát v úvahu při vyjednávání s ANO ale i ČSSD,“ dodává.

autoři: všt , lup , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio