Vladimíra Dvořáková: Náš prezident rozhodně není diplomat! Jinak by totiž nevyhlašoval to, co ho právě napadne

10. duben 2015

Pojede prezident do Moskvy s podporou vlády, nebo ne? Odpověď zatím neznáme. Definitivně se ministři rozhodnou, až budou mít na stole podrobný moskevský program naší hlavy státu.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové není na uctění 70. výročí konce 2. světové války nic špatného. Naopak. „Druhou věcí ale je, jestli tam budou, kromě KLDR taky další hlavy státu. Taky si musíme uvědomit, že jsme součástí nějakého společenství.“

Pokud prezident dává najevo svůj názor, za kterým si za každou cenu stojí, budiž. Ale diplomacie je něco jiného, upozorňuje Dvořáková. „Pokud někdo chce dobře dělat zahraniční politiku a diplomacii, tak prostě nevyhlašuje věci, které ho momentálně napadnou. Náš prezident diplomacii nedělá.“

Čtěte také

Navíc má obavy, že většina jeho zahraničních kroků je určena pro české diváky. „Chce společnost rozdělovat, získávat pozornost a podporu voličů.“ Pokud se totiž dělá diplomacie profesionálně, lidé ji moc nevnímají a body na tom nezíská.


Jiří Ovčáček, mluvčí Hradu (9. dubna 2015)Stanovisko prezidenta republiky je neměnné: 9. května v Moskvě uctí památku padlých při osvobozování ČSR. Počítáme se všemi variantami vývoje.

Manifestace moci? Určitě

Dobře se ví, že pokud nějaký stát pořádá opravdu velkou vojenskou přehlídku, tak je to prezentace moci. „A účast ze strany jiných zemí nebývá zvykem.“

Současné politické hrátky jsou ale každopádně nedůstojné. Při osvobozování Československa umírali 18letí chlapci. „Umírali s pocitem, že bojují proti zlu, které nemělo obdoby. A vzniklo v Evropě. To je třeba připomínat s vědomím, že i takový je odkaz naší civilizace,“ dodává Dvořáková.


Jiří Ovčáček, mluvčí Hradu (10. dubna 2015; 11:45)Prezident Miloš Zeman se nakonec v Moskvě nezúčastní kritizované vojenské přehlídky, ale pouze pietního aktu. Místo přehlídky se sejde se slovenským premiérem Robertem Ficem. Toto rozhodnutí nemá žádnou souvztažnost ke kritice, která v posledních dnech zaznívala.

Kdo vytváří zahraniční politiku?

Hrad, nebo vláda? Tato otázka se v naší politice probírá léta. Politoložka se domnívá, že je to vláda. „Prezident by se měl pohybovat v jejím rámci.“ Ostatně, s různými názory prezidentů a vlád máme v Česku bohaté zkušenosti. Odlišné názory měl nejen Václav Klaus, ale už i Václav Havel.

Když se podíváte do naší novodobé historie, tak politici za stejné prohřešky jednoho prezidenta kritizovali, druhého chválili. „Svědčí to o nedostatečné právní a politické kultuře. Prezident by určitě měl mít své názory, ale pokud je chce prosazovat, musí použít profesionální diplomacii. Ne individuální akce.“

Jak se dívá na připravovanou koncepci zahraniční politiky? Jak by mělo vypadat partnerství zemí EU? Nejsme pro ostatní země jen nečitelní a nedůvěryhodní? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio