Vladimíra Dvořáková: Někteří poslanci se snaží vykostit protikorupční zákony

20. duben 2016

Hned dva zákony (o střetu zájmů a o registru smluv) by mohly razantně pomoci s protikorupčním bojem a zprůhlednit toky různých dotací. Chybí jim ale politická vůle.

Nový registr smluv by měl začít platit už během tří měsíců. Podle něj všechny smlouvy nad 50 000 Kč, které uzavřou kraje, obce, centrální úřady a i některé podniky, musí být veřejně přístupné. Ještě před jeho účinností ale o něm chtějí poslanci znovu jednat. Proč?

„Vnímám to jako druhý pokus o vykostění zákona, který má působit protikorupčně,“ říká politoložka Vladimíra Dvořáková. Nejdřív totiž Senát podal pozměňovací návrh, aby byly platné i takové smlouvy, které zveřejněny nebudou. Poslanci nakonec senátory přehlasovali.

Hraje se hlavně o ČEZ

„Netvrdím, že takto formulovaný zákon je dobrý,“ připouští politoložka. „Ale díkybohu za to, že je. Zatím.“ V tuto chvíli se totiž hraje hlavně o ČEZ a další firmy s obchodovatelnými akciemi a většinovým podílem státu. Zveřejnění by podle odpůrců zákona mohlo mít dopad na jejich konkurenceschopnost.

„Ale to, jak se do toho někteří poslanci a strany pouštějí, je ukázkou snahy zabránit transparentnímu nakládání s veřejnými prostředky! Občané by to měli velmi silně vnímat a také sledovat, jak a kdo hlasoval,“ nabádá Dvořáková.

Hlídejte si svého poslance!

Index vnímání korupce v České republice za rok 2015

Obrovská nechuť k přijetí podobného zákona tady je od počátku. Naopak všichni „protikorupční hlídači“ ho vítali. V této souvislosti se totiž hned otevírají další vrátka pro spekulace kolem různých neprůhledných toků veřejných prostředků, financování politických stran a jejich volebních kampaní.

„A třeba v souvislosti s ČEZ jsme tady už nejednu spekulaci řešili. Vzpomeňte si na velmi zajímavá jména lidí, kteří sedí v dozorčích radách, propojená s politiky. Ale tyto rady mají společnost kontrolovat a třeba i zadávat audity,“ připomíná politoložka.

Zákon o střetu zájmů? Zaparkováno

Protikorupčně měl fungovat i zákon o střetu zájmů. Zatím se ale odkládá. „Symptomaticky to ukazuje na mnohem větší problém. Zákon o střetu zájmů byznysu a politiky jsme tady mohli mít už nejméně 15 let. Jako v okolních zemích.“ Ten odložený opozice připravila jen jako nástroj politického boje.

„Je účelový, šitý na míru pouze jedné osobě. Taky mu už běžně říkáme Lex Babiš.“ Po příštích volbách se nám tady ale může vyloupnout zase někdo další. „To pak budeme zase novelizovat?“ ptá se Dvořáková. Nejvíc nám tak chybí hlavně etika a morálka. „Do veřejných zakázek nemůže přece vstupovat firma bez jasného vlastníka.“

Proč padla k zemi ODS a má nějako šanci na nový start? A jak je na tom TOP 09?

autoři: lup , zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio