Vladimíra Dvořáková: Po teroristickém útoku v Paříži se bude celá společnost jen víc polarizovat a radikalizovat

8. leden 2015

Dva maskovaní muži včera zastřelili 10 novinářů satirického magazínu Charlie Hebdo a dva policisty. Až dosud se je ale nepodařilo zadržet. Od roku 1945 si žádný jiný ozbrojený či teroristický útok v Paříži nevyžádal tolik mrtvých.

„Byl to útok na svobodu slova, kterou si západní Evropa velmi hlídá. Teroristé zaútočili na základní hodnoty a principy evropské civilizace. A může to celou situaci hodně zhoršit,“ komentuje politoložka Vladimíra Dvořáková.

Nebezpečí vidí i v tom, že došlo k útoku právě na satirický časopis. Ačkoli jí samotné se karikatury, které zesměšňují víru, nelíbí.

Čtěte také

„Je to totiž hodně vnitřní věc každého z nás. Na druhou stranu si přece nenecháme vzít právo na vyjádření svobodného názoru. Naše civilizace odmítá veškeré zákazy. A vyvražďovat lidi, kteří nějak prezentovali své názory, je opravdu hrozné.“

Podle politoložky jsou všechny teroristické útoky prováděny hlavně proto, aby společnost rozdělily. „Radikální proud získá nové příznivce, na druhou stranu se pak postaví většinová společnost. A zejména mladí lidé se dále radikalizují. Celá společnost se tak místo uklidnění jen víc polarizuje.“

Mezník boje s radikálním islamismem?

Útok bude pravděpodobně mezníkem zvažování, jakým způsobem bude Západ postupovat v mezinárodních konfliktech. Tam, kde až dosud Evropa pomáhala, by měla zvolit jiný postup.

„Ty společnosti se musí osvobodit samy. Musíme si uvědomit, že nepřítel mého nepřítele nemusí být můj přítel. Vývoj musí jít zevnitř. Jednoznačně se totiž ukazuje, že pokud násilně nasadíte nějaký systém, tak to nefunguje,“ vysvětluje.

Na vině ale také může být dlouholetý problém Francie s integrací uprchlíků a s vytvářením ghett. „To je opravdu velký problém. Západní svět na takové množství lidí není připravený. A u nás na tom nejsme lépe. Vždyť jsme do dnešního dne nedokázali vyřešit romskou problematiku.“

Střelba v redakci francouzského listu Charlie Hebdo v Paříži

Jak to bude podle Vladimíry Dvořákové vypadat na české politické scéně v roce 2015? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio