Vladimíra Dvořáková: Poměry sil zvyšují riziko, že Andrej Babiš nebude vydán

25. říjen 2017

Čistě matematicky by bylo možné sestavit vládu velmi snadno. Zatím se to ale neděje. Vadí postava Andreje Babiše? Ten totiž spolu s Jaroslavem Faltýnkem získal opět poslaneckou imunitu.

Do vlády s vítězem voleb ANO se chce jen Okamurově SPD a komunistům. O ty ale zase nemá zájem ANO. „Jsme na začátku vyjednávání a tam jsou vždycky velmi vyhrocené názory. Každá strana se snaží získat pozici pro další vyjednávání,“ upozorňuje politoložka Vladimíra Dvořáková.

„Hraje se ale o víc. Třeba o to, jak se bude hlasovat v případě, že bude podána žádost o vydání pana Babiše a pana Faltýnka, kde rozhodnutí sněmovny musí podpořit většina poslanců... Víme jenom to, že ANO a SPD mají dohromady 100. To může hrát vliv.“

Nevidím v ANO tlaky proti Babišovi

Andrej Babiš i Jaroslav Faltýnek totiž znovu získali poslaneckou imunitu. Dvořáková uvažuje, že strany, které momentálně odmítají jít do koalice s hnutím ANO, by svůj názor mohly změnit, pokud by Andrej Babiš odešel.

„On je ta viditelná tvář ANO. Celý marketing prezentace se točil kolem osoby Andreje Babiše. Jde ale o to, jestli jsou uvnitř strany proudy proti Babišovi. A ty já tam nevidím. Naopak vidím vysokou míru loajality.“ Odblokovalo by současnou patovou situaci zastavení trestního stíhání Andreje Babiše?

Zůstane stín viny?

„Ono se může stát, že nebude vydán. Poměry sil toto riziko zvyšují. Já osobně se domnívám, že pokud policie požádá o vydání Andreje Babiše, tak by ho sněmovna měla vydat. O vině/nevině rozhodne soud.“

Pokud by nakonec nebyl nikdo obviněn, podle politoložky to může být argument některých stran pro to, aby s ANO začaly spolupracovat. „Zároveň si ale myslím, že pokud dochází k očištění politiků tímto způsobem, zůstává na nich do budoucna velký stín,“ myslí si Vladimíra Dvořáková.

autoři: zis , Vladimíra Dvořáková , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.