Vladimíra Dvořáková: Ruský článek o invazi v srpnu 1968 je záměrná provokace. Kdo a proč ji stvořil?

24. listopad 2017

SSSR bychom měli být vděční za rok 1968. Aspoň to tvrdil článek Leonida Maslova na webu ruské armádní televize Zvezda. Po intervenci Miloše Zemana u ruského premiéra Medveděva televize článek stáhla a omluvila se. Proč ale vyšel v den, kdy Zeman přiletěl do Moskvy?

„Pouštím se teď trochu do konspirační úvahy, co a kdo tím mohl sledovat. Rozhodně to byla nepříjemná situace, která zhoršila prezidentovy pozice v Rusku,“ myslí si politoložka Vladimíra Dvořáková. „Byla to záměrná provokace. Je otázka, kdo a z jakých důvodů to doopravdy udělal.“

Možná jen nenávist k legionářům

Armáda má v Rusku zvláštní postavení. Není apolitická. Zvezda jako armádní TV bývá označována za provládní. „Docela bych si tipla, že tak mohli na Zemana vyvíjet tlak. On má dnes (v pátek 24. 11. 2017) v Jekatěrinburgu pohovořit k legiím. Ty ale v době ruské revoluce stály proti Rusům, na straně spojenců. Vzájemný vztah je velmi problematický.“

Ruská armáda má své bojové tradice, na které ráda navazuje a čas od času vybírá, co je zrovna podstatné. Teď prý klidně mohlo jít o vyzdvižení role osvoboditele Čechoslováků v roce 1968 sovětskou armádou a zároveň ukázat na nepřátelství legií vůči Rusku. „Asi to byl takový štípanec, signál, který mířil na našeho prezidenta, a to diplomatickou řečí, která je vždy složitá.“

„Novinářského šílence“ vyhodili

Prezident Zeman se proti článku ohradil a autora dokonce označil za „novinářského šílence s vylízaným mozkem“. Distancoval se od něj i ruský premiér s tím, že je to osobní názor pisatele a neodráží stanovisko ruské vlády.

Srpen 1968, Žďársko

„Musela jsem se pousmát, když premiér prohlásil, že vláda neovlivňuje svobodu slova. Do půl hodiny po prohlášení článek zmizel a objevil se jiný.“ Novinář Maslov byl propuštěný, šéfredaktor dostal důtku s výstrahou a nový text oslavuje Pražské jaro.

Kontrakty za miliardy?

Spolu s prezidentem jsou na návštěvě Ruska i další dvě letadla zástupců českých firem. Na česko-ruském podnikatelském fóru měli podepsat nové kontrakty za 20 miliard korun. „To číslo sice vypadá hezky, pro politologa je ale důležitější podrobná analýza těch obchodů, ne jen čísla,“ upozorňuje Dvořáková.

„Politická podpora obchodů je určitě chvályhodná. Nemělo by to ale vypadat jak naposled v Kyrgyzstánu.“ Pražský hrad asi před rokem místní vládě doporučil českou firmu, která jim měla postavit vodní elektrárnu. Nepostavila a kvůli neúspěšnému miliardovému byznysu muselo rezignovat i několik kyrgyzských ministrů.

autoři: lup , zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.