Vladimíra Dvořáková: Spojené království zůstává spojené. Je to dobře i pro Evropu

19. září 2014

Referendum rozhodlo: Skotsko samostatné nebude. Co to znamená pro Velkou Británii? A jsou nějaké paralely s Československem na přelomu let 1992 a 1993?

Páteční zprávou číslo jedna je referendum o nezávislosti Skotska. Podle finálních výsledků zůstává Spojené království celistvé. Pro odtržení Skotska hlasovalo pouze 45 procent lidí.


Referendum o skotské nezávislosti
Pro: 45 %
Proti 55 %
Účast: 84 %

Podle Vladimíry Dvořákové není oněch 45 % úplně malé číslo. Zvlášť pokud si uvědomíme velkou 84% volební účast. „Stačilo, aby byla účast jen o 10 % nižší a výsledky by mohly být velmi rozdílné,“ říká. „Každopádně je to dobrá zpráva, jak pro Británii, tak pro Evropu.“

Otázky historické i ekonomické

Na referendu je podle Dvořákové zajímavé i to, že společný stát Anglie a Skotska funguje od roku 1707 a po několika staletích najednou otvírá otázku společného soužití. „Prolíná se tam spoustu věcí od posilování národního vědomí přes ekonomické problémy,“ myslí si politotložka.

Národní hnutí Skotů totiž podle Dvořákové mohla velmi posílit politika bývalé premiérky Margaret Thatcherové, na kterou Skotové opravdu nemohou zapomenout. „A to skutečně nikoli v dobrém,“ připomíná.

Čtěte také

Bylo by Skotsko členem EU? A jaký vliv to mělo na rozhodování lidí? „Mnoho lidí se asi rozhodlo zůstat ve společné unii, aby nemuseli podstoupit komplikovaný proces,“ myslí si Dvořáková. „Roli určitě také hrál strach, aby rozdělování neneslo násilné prvky.“


Bloudící národ
Bývalý velvyslanec Česka v Británii napsal pro britský deník The Guardian o rozpadu Československa. Podle něj by se Skotové neměli dopouštět stejných chyb jako my. Stali jsme se bloudícím národem v bloudící zemi, která již není tolik důležitá a zajímavá jako její předchůdkyně. Originální komentář Pavla Seiftera zde.
Co by se Skotsko mohlo naučit z Československa, se ptala i britská televize BBC. V její reportáži z Prahy krátce vystoupil i bývalý premiér a později i prezident republiky Václav Klaus. Reportáž BBC zde.

Česká paralela

Dvořáková se zamyslela i and otázkou, jestli by skotsko-anglický rozvod proběhl podobně hladce jako ten náš česko-slovenský. Podle politoložky by došlo k pohodlné dohodě. „Řešili by se spíše ty ekonomické důsledky,“ říká.

„Otázka pro nás ovšem je, jestli byl rozchod to pravé pro nás,“ nadhodila Dvořáková teoretickou otázku. Jde o to, jestli určitá tolerance a hledání způsobu, jak žít spolu, nekultivuje společnost lépe než rozhodnutí se rozejít.

„Obávám se, že v případě Československa to spíše věci vyhrocovalo,“ říká Dvořáková.

Blíží se komunální volby. Jaké budou? Jaký má Dvořáková názor na služební zákon? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Vladimíra Dvořáková , jra
Spustit audio