Vladimíra Dvořáková: Teroristický útok v Berlíně vs. vražda velvyslance v Ankaře? To je nesrovnatelné

20. prosinec 2016

Včera večer vjel kamion do návštěvníků berlínského vánočního trhu. Zemřelo 12 lidí, dalších 48 je vážně zraněno. Hovoří se o teroristickém útoku zřejmě pákistánského uprchlíka, který ale nebyl německým policistům neznámý. Vraždilo se i v Turecku.

Informace jsou zatím velmi čerstvé a plné spekulací. „O možném nebezpečí teroristických útoků v předvánočním čase jsme všichni věděli,“ říká politoložka Vladimíra Dvořáková. Vánoce jsou pro náš svět symbolem klidu, míru a naději v podobě nového života.

„Takovéto útoky nás mají vystrašit a ukázat svou sílu. Ve skutečnosti to může Němce stmelit, ale taky posílit krajní opozici nebo zeslabit (ale taky posílit) postavení kancléřky Angely Merkelové,“ zvažuje varianty.

Viník možná není jen jeden

Kdyby se ale ukázalo, že policie měla útočníka v hledáčku, měl by případ na politiku dalekosáhlejší dopad. Ukázal by totiž na špatně nastavený bezpečnostní systém země. „Ta ale může být 100% jen v nějaké super totalitě,“ upozorňuje Dvořáková.

Merkelová mezitím zostřila rétoriku. Uvědomila si, že už nemůže hovořit jen o humanitární pomoci migrantům, ale i o politice návratu a bezpečnosti vlastní země. „Většina, až 95 % uprchlíků, přichází ze zoufalé situace. Mají ale svůj domov a chtějí se vrátit. Teď nemají kam.“

Politická vražda?

Tragické zprávy včera dorazily taky z Turecka, kde ankarský policista zastřelil ruského velvyslance Andreje Karlova. Zřejmě se Rusům mstil za Aleppo. Vykřikoval totiž hesla: „Nezapomínejte na Sýrii!“ Podle Dvořákové je Aleppo obrovskou humanitární krizí, navíc velmi nepřehlednou.

„Ruské angažování na straně syrského prezidenta je tam nezpochybnitelné. Dobytí Aleppa doprovázela razantní vojenská kampaň, která si s civilisty nedělala žádnou hlavu.“ Útok by ale rozhodně nesrovnávala s Berlínem, kde šlo jen o náhodné oběti a vyvolání strachu. „Tady je to jiné. Byla to politicky motivovaná vražda, msta Rusku.“

autoři: lup , zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio