Vladimíra Dvořáková: Vzniká nám tady obrovské riziko konfliktu mezi uprchlíky a vojáky. Obě strany jsou v extrémní situaci

17. září 2015

Do Prahy přijede hvězda světové psychologie Philip Zimbardo, který uskutečnil takzvaný stanfordský vězeňský experiment. Dokázal, že se lidé v krizových situacích chovají jinak, než by sami čekali. Myslet na to musíme právě teď, v době imigrační krize.

Psycholog Philip Zimbardo zkoumal, jak se lidé chovají v krizových situacích. V uzavřeném sklepení Stanfordské univerzity v roce 1971 uspořádal „hru“, v níž polovina z 18 zcela duševně zdravých dobrovolníků hrála dozorce a druhá půlka vězně.

Experiment musel už po šesti dnech zastavit. Všichni se totiž tak vžili do svých rolí, že přestali vnímat, že jde jen o hru. „Vlastně tak ukázal, že netradiční podmínky mohou u běžných lidí vyvolat i netradiční reakce,“ říká politoložka Vladimíra Dvořáková. Tento model hrozí i v aktuální uprchlické krizi.

Riziko konfliktu? Obrovské!

Musíme si uvědomit, že migranti jsou lidé, kteří prchají z nelidského prostředí do bezpečí. Je v nich velká nejistota. Nevědí, kam jdou. Jsou vyčerpaní. Na druhé straně pak stojí vojáci a policisté, které na podobnou situaci nikdo necvičil. Většina z nich neumí cizí jazyk. Komunikace je tak hodně obtížná.

„Vzniká tady tak obrovské riziko konfliktu. Obě strany totiž dělají něco, co by je normálně ani nenapadlo.“ Taky proto podle Dvořákové u nás vznikla tolik kritizovaná petice vědců proti vytváření nenávistné atmosféry ve společnosti.

Čtěte také

Lucifer a zlo nikdy nespí

„Ta totiž situaci vždy ještě zhorší a začíná tím, že podlehnou někteří jednotlivci. Proto pragmaticky říká: Hledejme řešení a nejitřeme emoce, které mohou vést jen k horším věcem.“ Za hlavní považuje dostat příliv mas pod kontrolu. Zastavit se totiž jen tak nedá. A situaci řešit bez emocí.


Vladimíra DvořákováSoučasná situace je z tohoto pohledu opravdu hodně nebezpečná. Vidět je to i na včerejších střetech maďarské armády s uprchlíky.

Roli zla najdeme v dějinách každého státu. Dnes už asi ani nedokážeme pochopit, jak Němci mohli kdy vytvořit tak dokonalý aparát na likvidaci tolika lidí v koncentračních táborech. „Jak vidno, Luciferův efekt zla se mezi námi může objevit kdykoli,“ dodává politoložka.

Migrační krize - vývoj počtu uprchlíků zaznamenaných na vnějších hranicích EU

Jak se dívá na pozitivní diskriminaci mužů, kterou zmiňovaný psycholog Zimbrado rozebírá ve své knize? Máme tady hodně vysokých škol? Je řešením povolit provoz škol jen obecně prospěšným organizacím a ne těm obchodním, které musí hlavně generovat zisk? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio