Vladimíra Dvořáková: Zkažené jablko najdete i ve zdravém sklepě

23. únor 2017

Ministři financí a vnitra odstartovali projekt tzv. daňové kobry. Jeho cílem je především zlepšit výběr daní. Dotkne se intenzivnější spolupráce finanční policie i vás?

„Takhle specializovaný tým může mít velmi dobré výsledky, ale dopředu nelze říci, jak moc to bude efektivní,“ říká politoložka Vladimíra Dvořáková.

Podle ní je nutné ujasnění několika věcí. Například postavení, nezávislost na politice, profesionální vybavení nebo další spolupráce se státními zástupci. Odkazuje i na efektivní finanční policii.

Čtěte také

Novému orgánu tak musí pomoci celý systém. Zkažené jablko totiž podle politoložky najdete i ve zdravém sklepě. „Pokud ale zdravá jablka dáte do sklepa s plísní, nastává problém. Ten je ukrytý právě ve sklepě,“ dokončila svou metaforu Dvořáková.

Současný stav „českého sklepu“ je podle Dvořákové velmi zanedbaný.

Také bychom se měli vyhnout politizaci dozorových institucí, jako jsou například NKÚ nebo ÚOHS. O ně byl vždy velký boj mezi politickými stranami. „Sklep musí být dezinfikován, pak se jablka nebudou kazit. Poté má i Kobra šanci něco změnit,“ dodává.


Občanská společnost musí být hlídací psem

Dvořáková také soudí, že by se měl změnit jednací řád parlamentu, aby nebylo jednoduché udělat pozměňovací návrh. Toho by si totiž nikdo nemusel nevšimnout. „Zákony se tak stávají bezzubé,“ dodává.

Čtěte také

Existují organizace s dobrovolníky nebo placenými pracovníky, kteří se v podobných věcech vyznají. Ne všem se totiž podaří na první pohled odhalit úskalí legislativy. „Je potřeba, aby společnost těmto lidem naslouchala,“ myslí si politoložka.

Občanská společnost by také měla dávat podněty do politiky. „Rodiče mohou upozornit na problémy ve školství,“ udává příklad.

Jak se řeší akreditace vysokých škol? Fungují protikorupční orgány? Mají se zveřejňovat smlouvy? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: zis , Vladimíra Dvořáková , jra
Spustit audio