Vladimíra Dvořáková: Změnou předsedy ČSSD svůj propad preferencí tedy nezastaví

14. červen 2017

Sáhne sociální demokracie po novém předsedovi? Pak je ale nasnadě (a slovy klasika) důležitá otázka: Kdo na jeho místo?

O budoucnosti Bohuslava Sobotky by mělo rozhodnout dnešní jednání politického grémia. Jak to ale dopadne, si dopředu netroufne spekulovat asi nikdo. „Hledat v tom nějakou logiku opravdu nejde,“ říká Vladimíra Dvořáková.

Přitom strana před nedávnem prošla volebním sjezdem, kde si vše měla ujasnit. „Podání demise nedemise, nevyjasněný vztah k prezidentovi, někde se ustoupí, nebo udělá něco úplně jiného. To prostě nemůže být pro voliče vůbec čitelné.“ Zastavení propadu preferencí, kdy se ČSSD dostala až na hranici 10 %, pak podle Dvořákové určitě nesouvisí s osobností v jejím čele. Strana se potácí ve své neujasněností co, proč a jak vůbec dělat.

Z „kliďase drsňák“

Sociální demokracii prý nijak nepomohl ani obrat v Sobotkově image. Z člověka, který rozhodně nevyvolává konflikty, se přes noc stal drsňák, a to jen proto, že mu to někdo poradil. Mezi další stranické excesy pak patří eliminace lidí, takzvaných pučistů, z volebních kandidátek. „Přitom ale jeden z nich, Milan Chovanec, je prvním místopředsedou. Zbavili se i těch, kteří ČSSD posouvali ke středu a oslovovali jiné segmenty voličů. To je nepochopitelné.“

Kdo na jeho místo?

Jako o možných Sobotkových nástupcích se hovoří o Milanu Chovancovi a Lubomíru Zaorálkovi. Kdo má větší šanci? „Už jen to, že se hovoří o dvou jménech, vypovídá o vnitřním rozdělení strany. Jsou to velmi rozdílné osobnosti, rozdílné by bylo i směřování strany pod jejich vedením,“ myslí si politoložka.

S Chovancem se bude víc bojovat o voliče dnešního Úsvitu, ztrácet střední vrstvy a ty, kteří stranu vnímají jako pečující o sociální spravedlnost. Se Zaorálkem, jako filozofem, asi budou víc oslovovat intelektuály. Ostré hrany ale vidí ve vztahu k prezidentovi, hlavně v oblasti zahraniční politiky.

Sjezd ČSSD, Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Ale vedli si dobře

ČSSD přitom měla velkou zásluhu na dobré práci současné koaliční vlády. Dokázali zvýšit platy, řešili špatnou sociální situaci řady lidí, pokusili se eliminovat pracující chudobu, kterou Dvořáková považuje za obrovský problém. „Řadu dobrých kroků určitě udělali, ale nedokázali to lidem vůbec říct.“

autoři: lup , zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio