Vydejte se do Barmy dřív, než ji zaplaví miliony turistů… Je to země tisíců pagod a probouzí se

26. červenec 2017

Když se řekne Barma, určitě se vám vybaví exotika, ale taky vláda Revoluční rady vedená armádou a jejími veliteli. Rada zrušila ústavu, parlament a převzala veškerou moc na téměř 50 let (1962–2011).

Do prvních demokratických voleb nesměl do země téměř žádný cizinec, posledních 15 let se Barma konečně otevírá i pro turisty. Je ale na ně vůbec připravena? „Ano i ne,“ říká průvodkyně a cestovatelka Šárka Papežová, která si oblíbila cestovat úplně sama.

Barmánci prý velmi dobře chápou, že turismus pro ně je (a bude) velmi důležitým zdrojem příjmů. Turistický ruch už zvládají tři města, mezi kterými je i vybudovaná dobrá infrastruktura. „Pokud ale odbočíte, sejdete z cesty, poznáte pravou tvář Barmy. Ta ale na cizince připravena není.“

Do Barmy se vydejte co nejdřív!

Průvodkyně ale zdánlivě paradoxně všem cestovatelům doporučuje, aby se do této jihovýchodní asijské země vydali co nejdřív. „Zatím je totiž nezkažená. Pokud se vydáte třeba do hor, uvidíte jejich život bez pozlátek.“ Pro Barmánce je charakteristické, že všichni muži chodí v sukních a pokud je uvidíte pádlovat na lodičkách, používají místo rukou nohy. „Sama jsem se to zkoušela naučit, ale úspěch jsem neměla,“ říká Papežová.

Barma zachycená objektivem Barbory Němcové

Bagan

V Barmě je oficiálním náboženstvím buddhismus, ke kterému se hlásí až 90 % obyvatelstva a zasahuje tak do všech stránek života. „Říká se, že je to země tisíce pagod, na kterých je víc zlata než ve všech švýcarských bankách dohromady. Na vlastní oči jsem viděla, že nejde o nějaký výmysl.“ Místem, které nemůžete minout je pak barmský Bagan.

„Pokud se vydáte do Baganu, tak na ploše kolem sta metrů čtverečních najdete na 4 400 chrámů, pagod, bývalých paláců ale i hromad cihel a ruin, na kterých se podepsalo několik velkých zemětřesení.“ Na prohlídku budete potřebovat alespoň tři dny. Když se vám podaří dostat až do míst mimo zájem turistů, čekají na vás opravdové skvosty. „Pro mne to byl opravdu neskutečný zážitek i s bonusem navíc. Za celý den jsem totiž nepotkala ani živáčka,“ vzpomíná.

Chrámové moře v Baganu láká turisty z celého světa

Zkuste si představit všechny středověké katedrály Evropy postavené na malé ploše, navíc vedle sebe. Stavěli je poddaní baganských králů během 230 let. Háček je v tom, že počet chrámů stále roste. Bohatí buddhisté si tak chtějí zajistit lepší příští život. Nechávají si tam stavět úplně nové a moderní stúpy. V průběhu prvních let nového tisíciletí jich v oblasti Baganu mělo být údajně postaveno kolem 300.

autoři: lup , zis
Spustit audio