Yellowstonský supervulkán není v klidu nikdy. Asfalt se tam topí odspodu, říká fotograf Miloslav Martan

23. srpen 2016

Jak v národních parcích USA poznáte amerického turistu? Podle fotografa a cestovatele se pohybuje maximálně kilometr od svého auta.

„Na dvou kilometrech od brány (a parkoviště) potkáváte Asiaty a pak už jen Evropany, třeba i Čechy,“ říká Miloslav Martan. Pro Američana je totiž opravdu charakteristická jen krátká vycházka parkem, zato opravdu v hojném počtu. O víkendech a téměř v každý svátek jich potkáte tisíce. Nově se tak staví hlavně parkoviště pro tisícovky aut, která jsou vždy přeplněna.

A do národních parků a krásné, téměř nedotčené přírody, se rád vrací i Miloslav Martan. Na takové výpravě několika parky pak urazí klidně 5000 km. Už posedmé se vrátil i do Yellowstone, nejstaršího (a největšího) národního parku v USA s téměř 9000 km2.


Kdy se vydat do amerických národních parků?
na Aljašku pouze v červenci a srpnu, kdy je tam léto a sluníčko svítí až 20 hodin denně
do pouští na jihu (třeba Arizony) cestujte jen v květnu, nebo až v září, říjnu

Asfalt tam teče...

„Je to sopečná kaldera, 60km v průměru. Pod nohama máte pár metrů země a pak žhavé magma supervulkánu, který v klidu není nikdy,“ říká nadšeně. Na vlastní oči viděl zespodu roztopený asfalt, který pak stéká ze silnice.

V Yellowstone byl sedmkrát a pokaždé byl jiný. Taky se o něm říká, že kdyby vybuchl, lidstvo by nepřežilo. Zrovna loni se tam objevila nová trhlina. „Je to obrovská a úžasná krajina s fumaroly a horkou párou. Jeden rok bylo na stejném místě 10 gejzírů, další rok už 50. Horká voda tam dokáže dělat něco neuvěřitelného,“ vzpomíná. Do parku mohou turisté jen organizovaně, do divočiny už se neodváží nikdo.

Setkání s medvědem

Yellowstone; yellowstonský národní park

Doporučuje navštívit divokou přírodu raději v dalších parcích. „Vládne tam čilý život, do kterého nikdo nezasahuje, tedy pokud nejde o vaši bezpečnost.“

Ochráncům se podařilo vrátit už téměř vyhubené divoké vlky nebo stádo bizonů. Před zásahem napočítali jen 23 kusů, dnes jsou jich tisíce. Cestovatel se taky několikrát potkal s divokým medvědem.

„Základní pravidlo je, že se vás nesmí leknout, musí o vás vědět. Sice pro medvěda nejste potrava, ale nesmíte být nebezpečí. Medvěd neví, že jste jídlo. Když to zjistí, musí být utracen.“

Pokud ho ale pasivně, tak na 100 metrů, pozorujete, tak o vás ví, ale nemá důvod se vám vůbec věnovat, má práci sám se sebou. Musí se co nejvíc nažrat, aby pak přečkal dlouhou zimu.

Co vás čeká po vstupu do národního parku? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

Medvědice s mláďaty
autoři: lup , zis
Spustit audio