Z pětileté dcerky se mi tam stala pravá celebrita! Říká o cestě Afrikou Markéta Kutilová

31. srpen 2017

Na dobrodružné safari v Africe můžete pomalu zapomenout. Kontinent je v obležení turistů. Ale bílé dítě je pořád za atrakci. A místní mu dovolí víc než dospělým.

Markéta Kutilová je spíš známá jako válečná zpravodajka a humanitární pracovnice třetího světa. Tentokrát ale navštívila africkou Tanzanii a Zanzibar a jen jako turistka. „Byl to takový výlet pro mou malou Magdalénku,“ říká Kutilová. Chtěla jí ukázat africké země, které jsou bezpečné i pro malé dítě.

„Taková Afrika pro začátečníky. Doslova přes noc z ní byla obrovská celebrita. Hlavně ženy totiž věří, že pokud si sáhnou na malé bílé dítě, přinese jim to štěstí.“ Maminka tak byla svědkem paradoxu, kdy si malou fotili na každém kroku, což obvykle dělají turisté místním.

Chtěli si ji koupit (za 15 krav)

„Dětské oči nejvíc zaujaly polonazí Masajové, kteří se stále oblékají jen do těch jejich červených dek. Dokonce si ji v jedné vesnici chtěli koupit. Za 15 krav,“ vzpomíná novinářka. Sama se do Tanzanie a Zanzibaru vrátila po nějakých 10 letech, hodně ji překvapil tak velký nárůst islámu. „Teď tam nepotkáte ženu, která by nebyla zahalená a těch mešit, co přibylo.“

Změnu přisuzuje stále většímu vlivu Kataru a Saúdské Arábie, zemí které šíří saláfistickou větev islámu. Arábie se ani nijak netají svou podporou radikálů jako je obávané Muslimské bratrstvo. Zanzibar, dva krásné ostrovy východoafrického pobřeží jsou tedy muslimské a Tanzanie je pak víc křesťanská.

Zanzibar je na tom (zatím) líp

Co Kutilovou potěšilo, je velký posun v ochraně africké původní přírody. Velké peníze mají z turistického ruchu, zanzibarské pláže ve skutečnosti vypadají jako z nějaké katalogové fotky. „Pro mne je to spíš kýč. Tyrkysové moře a zlaté písky. Úplně jinak ale žijí běžní, velmi chudí lidé ve vnitrozemí.“

anzanie, kráter Ngorongoro,kolem procházela lví smečka a starý samec si lehl do stínu džípu jedoucího za námi

„Byly jsme tam v období ramadánu, projížděly jsme se obě na motorce a v tom vedru jsem od nich chtěla koupit kokos,“ vzpomíná. Místní muži to ale nesli velmi nelibě, dítě se napít mohlo, ale žena by je mohla velmi urazit porušením ramadánu. Až do západu slunce totiž dospělý nesmí nic jíst ani pít.

Afriku svírá turismus

V posledních letech je Afrika (i další evropské destinace) v obležení turistů. Evropa bohatne a stále víc lidí si může dovolit dovolenou u moře nebo v některém z afrických národních parků. Tanzanský Ngorongoro, který leží uvnitř vyhaslého vulkánu, má unikátní ekosystém: odejít nemohou ani zvířata, kterým v tom brání stěna kaldery.

„V sezóně pouštějí dovnitř až 5000 aut denně. Když se tam pak objeví chudák zvíře, rázem jste v koloně takových 60 aut jen s turisty. Přirozeně se už nechovají ani divoká zvířata, protože se nebojí lidí. Na nějaké dobrodružné safari tak pomalu můžete zapomenout.“

Africké ženy věří, že pokud si sáhnou na bílé dítě, přinese jim to štěstí

Proč (a jak) mizí africká zvířata, slonovina nebo rohy nosorožců do Číny, Ruska nebo k „novým“ ukrajinským oligarchům? Jak bojují s pytláky a proč tak kvete korupce? Poslechněte si sami v audiozáznamu pořadu.

autoři: lup , zis
Spustit audio