Podle Roberta Změlíka je důležitá vůle a disciplína

13. únor 2012

V pondělí (13. února) hodinu před polednem usedl k mikrofonu Dvojky ČRo olympijský vítěz z Barcelony 1992 v královské atletické disciplíně, desetiboji, Robert Změlík.

Vyrůstal v malé vesnici u Prostějova, takže odmala běhal za míčem. Prvním motivem k tomu, aby se začal věnovat sportu, byl prý starší bratr, který měl sportovní ambice. „U sportu je dobré, když vás něco nebo někdo táhne. U mne to byl právě bratr. Kromě toho, v té době jsme neměli moc na výběr, co s volným časem. Svou roli sehrál i fantastický učitel tělocviku, kterého jsme měli na základní škole. Dokázal se věnovat všem, nejen nadaným dětem. I z průměrných žáků udělal fyzicky zdatné děti a my poráželi v soutěžích i sportovně zaměřené školy.“

„Vojna tě naučí“
Podle Roberta Změlíka jsou při dosahování sportovních výsledků klíčové dva faktory: vůle a disciplína. Těm se prý člověk nejlépe naučí na vojně, kde panuje režim, blízký profesionálnímu sportovnímu výcviku. „Dříve se říkalo, že vojna dělá z kluka chlapa a naučí ho všemu. Je to svatá pravda, proto bych vojnu vrátil alespoň na 2-3 měsíce.“ Sport, podle jeho soudu, dokáže upevnit nejen fyzickou kondici, ale je důležitý i pro samotné lidské zdraví. „Studie z USA potvrzují, že 1 dolar investovaný do sportu ušetří 3 dolary ve zdravotnictví. Ke zdravému životnímu stylu sport prostě neodmyslitelně patří. Pokud se člověk nehýbe, nemůže se dožít vysokého věku. O zdraví je potřeba se starat a sport je tím nejlepším receptem.“ Robert Změlík lituje, že Česká republika neinvestuje více peněz do sportu. „Jsme v tomto ohledu na 25. místě z 27 zemí EU. Je to škoda.“

Skončeme s povalováním!
Společně s dalším slavným desetibojařem Romanem Šebrlem se Robert Změlík snaží bojovat proti rostoucímu procentu dětské obezity tréninkovým programem Odznak všestrannosti olympijských vítězů. „Snažili jsme se vycházet z tradice bývalého Odznaku zdatnosti a upravit ho do současné podoby. Nechtěli jsme, aby byl náročný na čas, prostor a vybavení. Takže jsou tam disciplíny, které můžete dělat právě doma, když se ráno skulíte z postele.“ Patří mezi ně např. kliky, skoky snožmo či skákání přes švihadlo. Pro učitele tělocviku vytvořili i možnost známkování. „Není to postaveno na tom, kdo jaký výkon v tu chvíli dosáhne, ale jak se který žák v průběhu roku zlepšil. Je to tak motivační pro všechny děti, nejen pro ty zdatné.“ V brožurce děti najdou také kolonku, určenou rodičům a dokonce i prarodičům. Na své „fyzičce“ tak může pracovat společně celá rodina. „Na letošek je připravena soutěž o nejvšestrannějšího dědu, protože právě rodina je pro děti tím nejdůležitějším příkladem,“ tvrdí z vlastní zkušenosti Robert Změlík.

Olympionik Robert Změlík při autogramiádě

Cvičit lze i půl minuty denně
Bývalý vrcholový sportovec se stále udržuje v kondici. „Snažím se dodržovat zásadu: udělat každý den alespoň něco pro svou fyzičku. Na začátek stačí půl minuty. Někdo udělá za tu dobu 10, někdo 30 kliků. Jak se ale do něčeho pustíte, začne vás to bavit. Takže, skutálejte se ráno z postele a na zemi během pár minut zaktivujte svůj organizmus. Bude vám za to vděčný.“ Robert Změlík se udržuje také tenisem, včetně toho stolního, a pravidelným pohybem.

Více informací najdete v záznamu rozhovoru s Danielou Brůhovou.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.