Aleš Háma: Nejhorší, co se člověku může přihodit z hlediska osobní nátury, je absence nadhledu a sebereflexe

27. duben 2012

Aleš Háma pochází z Karlových Varů. Jeho otec byl ředitelem Grandhotelu Pupp. Z dětství si prý pamatuje elegantní vůni hotelu a ticho. Zrodila se tu ale i jeho vášeň pro jídlo.

Řada lidí Aleše Hámu automaticky řadí do kategorie bavič. Osobně se považuje za poměrně pozitivního člověka. Na druhou stranu přiznává, že má někdy rád samotu. „Jezdím do lesa, do hor. Nedávno jsem si během divadelního zájezdu sám vydupnul na Radhošť a druhý den na Bílý Kříž v Beskydech. Pak zase s chutí vpluji do souboru mezi herce. Mám rád lidi a legraci. Myslím, že nejhorší, co se člověku může přihodit z hlediska osobní nátury, je absence nadhledu a sebereflexe. To je pak taková malá životní tragédie.“

Láska k jídlu

Aleš Háma pochází z Karlových Varů a jeho otec byl ředitel proslulého Grandhotelu Pupp. Z dětství si prý pamatuje elegantní vůni hotelu a ticho. Zrodila se tu ale i jeho vášeň pro jídlo. „Přesně si pamatuji, jak jsem se koukal, co v kuchyni vaří pan šéfkuchař Kunt a pan cukrář Navrátil. Dodneška, když přijdu do Puppu, tak se vracím do dětství.“ V kuchyni pomáhal, společně se svým bratrem, také v Německu, kde trávil prázdniny. Především se ale učil německy. „Řeč jsme se moc nenaučili, protože většina personálu byla z Polska. Takže jsme degustovali polskou vodku a vrátili se s poměrně slušnou znalostí polských sprostých slov. Co se vaření týče, mělo to na mě ovšem zásadní vliv.“ Moderátor nám dal také recept na aktuální chřestovou polévku, kterou připravuje pro svou rodinu. Postup přípravy najdete ZDE.

Grandhotel Pupp

Aréna národů

V loňském roce navštívil Francii, kde natáčel s Alešem Valentou pořad Aréna národů. Řada kolegů mu prý záviděla. „Všichni říkali, že se mám a jaká to bude paráda. Přijeli jsme do francouzského městečka, které je zhruba 80 km pod Paříží, a ubytovali se v hezkém motelu u dálnice. Ráno jsme vždy jezdili točit až do noci. Za tři neděle jsem byl v Paříži jen jednou. Ale i tak to bylo fajn. Zajímavá byla třeba konfrontace s francouzskou pracovní morálkou. Zeptali jsem se třeba, kdy budeme začínat. Odpověděli, že za tři minuty a nakonec se čekalo ještě hodinu.“

Taxík

V současnosti ho můžeme vidět také v televizním Taxíku. Viděno profesníma očima Aleše Hámy se jedná primárně o televizní pořad. Až sekundárně prý můžeme mluvit o soutěži pro něj a pro spolujezdce. „Když jsou lidé nudní, tak se snažím přirozenou cestou vytvářet humor já. Jsou-li zábavní soutěžící, ustoupím a nechám jim prostor, protože já jsem tam kvůli nim.“ Je to prý první zásadní heslo konferenciérské profese. Průvodce pořadem by prý měl sloužit ostatním, pořadu, hostům nebo tomu, o co v něm jde. „Strašně mi leze na nervy, když se něco staví na osobě moderátora.“ Dodává Aleš Háma, který zároveň přiznává, že plno odpovědí na otázky pokládané v pořadu Taxík nezná. Problém mu dělají zejména dotazy týkající se matematiky a fyziky.

Více už si polechněte sami (viz "Přehrajte si celý příspěvek") v rozhovoru Stanislavy Lekešové s hercem a moderátorem Alešem Hámou.

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio