Výtvarnice Zdena Šafka Řeháková je městským andělem všedního dne

9. srpen 2012

V dnešním (9. srpna) předpoledním vysílání nás na Dvojce navštívila úspěšná výtvarnice „křehké rovnováhy“ Zdena Šafka Řeháková.

Andělé v umění mohou zachraňovat dětské životy

Její obrazy jsou poezií na plátně, papíře nebo látce.Hlavní motiv, který se v práci Zdenky Šafka Řehákové velmi často vyskytuje jsou andělé, zastupující bytosti všedního dne. Obraz výtvarnice s názvem Andělské oči byl v nedávné době vydražen za 142 000Kč, přičemž celá částka putovala rovnou na adresu Kliniky dětské hematologie a onkologie UK 2.LF a FN Motol. Díla malířky zdobí např. i kancelář ombudsmana nebo zámek hraběnky Francesci Pilati von Thassul.

Úspěchy a pády

Svou kariéru započala Z. Řeháková v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, ze kterého ovšem putovala k vlastnímu podnikání. I přes velký úspěch na XVII. zimních olympijských hrách v roce 1994, kdy stála za tvorbou konfekce pro český olympijský team, se Z. Řehákové v podnikání příliš nedařilo. Pozitivní zkušenost zažila až o několik let později na Technické univerzitě v Liberci, kde vyučovala obor oděvní design: „Ráda na toto období vzpomínám. Bavilo mě vyučovat, protože studenti už byli dospělí a věděli, co v životě chtějí. Dal se s nimi vést rozumný dialog.“ Přesto se výtvarné umění stalo v životě Z. Řehákové prozatím „poslední štací“, v každém případě mateřskou roli prý stále upřednostňuje nadevše.

Barokní anděl

Andělem se může stát každý z nás

Zážitky s dětmi jsou nádherné a možná právě i to je jedna z věcí, kterou mohou muži ženám závidět. Nejen že Z. Řeháková anděly ztvárňuje, ale pro své ratolesti je právě jedním z nich: „S mým prvním manželem jsme se rozhodli, že do našeho života přibereme odložené děti do pěstounské péče. Bylo nám líto, že jsme za náš společný vztah nestihli mít potomky spolu.“ Získat svěřence nebylo ovšem jednoduché. Po sociálních peripetiích a všech byrokratických nezbytnostech, se manželům Řehákovým nakonec podařilo svého cíle dosáhnout, a to nejen jednou, ale rovnou třikrát! „Shodou okolností se mi při mé práci podařilo potkat malou holčičku z Fondu ohrožených dětí Klokánek. Zádrhel byl ale v tom, že měla dva další sourozence.“ Léta plynula a ze tří dětí svěřených do pěstounské péči Řehákových zůstalo dnes již pouze jedno. Zbylé dvě se vrátily zpět ke svým původním rodičům. Jak sama umělkyně říká, nelituje ani jediné minuty, kterou dětem věnovala, i když to občas nebylo jednoduché.

Více si poslechněte sami v audiozáznamu rozhovoru.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.