Roman Vehovský: „Věci, které mají v životě opravdový smysl, nejsou na prodej“

1. listopad 2012

Na pomyslnou cestu kolem světa, a to pouze za pomoci autostopu, jsme se vydali ve společnosti našeho čtvrtečního (1. listopadu 2012) hosta Romana Vehovského.

Když spát, tak pod širým nebem

Jednoho dne si sbalil krosnu. Spacák, karimatku, moskytiéru něco málo oblečení, pár okopírovaných listů ze školního atlasu a se slovy: „Tak se tady mějte, za pár let jsem zpátky,“ se rozloučil s rodiči. Dovedete si představit, jaké to je být 7 let na cestách? Navíc, pokud dodržujete zásady: Když cestovat, tak stopem. Když spát, tak pod širým nebem nebo u místních a tedy nemít u sebe ani stan. Přesně tyto, pro někoho extrémní, představy si splnil Roman Vehovský, který se pouze s odhodláním „cestovat“ ocitl na jižní polokouli, kde následně prožil kus svého života.

Odhodlání hory přenáší

Původně telekomunikační technik se k cestování dostal prý skrze četbu. Právě příběhy cestovatelů a dobrodruhů jej utvrdily v tom, že nejdůležitější je pouze vůle a chuť vyrazit, nikoli nutnost vlastnit značné finanční prostředky: „Jednoho dne jsem se rozhodl, že vyměním pracovní kabelu za cestovní bágl. Začal jsem zprvu u Evropy a dostal se až do Maroka, kde jsem strávil čtvrt roku.“ To ovšem pro R. Vehovského nebyla dostatečná výzva a už po týdnu prý stál u cesty znovu, aby procestoval svět.

Stopem z Čech až k protinožcům

Další vytýčenou destinací byl tedy Irán, Pákistán, Indie, Východní Timor, ze kterého se dobrodruh hodlal dostat až do Austrálie. Pochopitelně stopem: „Měl jsem na tuto cestu pouze rok. Finální destinací pro mě byla tehdy Austrálie a plánoval jsem se tam dostat lodí. Bohužel nakonec jsem musel letět, ovšem tím nejkratším možným letem, který na kontinent k protinožcům vede.“ Několikrát cestoval R. Vehovský dokonce naslepo tedy tam, kam jej dopravní prostředek a jeho majitel zavezl: „V jednom indickém pouštním městě jsem např. natrefil na muže, který nakládal věci na povoz. Naprosto spontánně jsem se ho zeptal, jestli by mě nesvezl.“ Slovo dalo slovo a R. Vehovský se vydal vstříc, za hřbety velbloudů, dalekým dunám napříč Indií. Jak sám říká: „Stopem se dá přejet i poušť Gobi.“

Více o „romantickém“ cestování stopem si poslechněte v přiloženém audiozáznamu s moderátorkou Evou Kvasničkovou.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.