Anna Geislerová: „Hospoda je svět, ve kterém se děje všechno“

7. prosinec 2012

Dnes (v pátek 7. prosince) byla předpoledním hostem magazínu Je jaká je Dvojky herečka Anna Geislerová.

Aktivní žena nejen v profesním, ale i osobním životě, přesně tak by se dala charakterizovat herečka Anna Geislerová. Na svém kontě má přibližně 50 titulů od filmů, přes televizní projekty a v její sbírce nalezneme pět Českých lvů. Bez ostychu tedy můžeme tvrdit, že patři k nejoblíbenějším českým herečkám současnosti.

Vánoční bazar v Mokré čtvrti

V těchto dnech se A. Geislerová věnuje projektu s názvem Vánoční bazar v Mokré čtvrti. Je to už devět let, co se s partou kolegů a přátel rozhodla uskutečnit akci, která by mohla ověřit nejen jejich organizační schopnosti, ale především být prospěšná lidem, kteří pomoc nutně potřebují: „Nápad vznikl samozřejmě v hospodě. To je svět, kde se děje všechno a od toho i název v Mokré čtvrti. Zprvu jsme se sice snažili přijít na způsob, jak vydělat peníze, ale nakonec jsme došli k názor, že když budeme myslet pouze na sebe, tak se nám to nakonec vymstí.“ I letošní ročník charitativního bazaru se uskuteční v divadle Disk. V nabídce prodávaných předmětů jsou k nalezení vždy zcela unikátní kusy: „Jednou jsme měli možnost prodat např. trabant potažený plyšem. Letos v aukčním seznamu nalezneme třeba krávy v životní velikosti a dokonce drobnosti z pozůstalosti Emy Destinnové!“ Výnosy akce se pohybují vždy kolem 1 000 000 korun a převážná část výdělku letos poputuje na Nadaci Terezy Maxové dětem.

Pasivně agresivní strategie

Říká se o ní, že je jednou z mála „opravdových“ hvězd českého, filmového plátna. A. Geislerová se prosadila jako herečka už ve 14. letech, a to snímkem Pějme píseň dohola, od režiséra Ondřeje Trojana: „Chtěla jsem být tehdy jiná a když se zatím zpětně psychologicky ohlédnu, zaujala jsem něco jako pasivně agresivní strategii.“ Režisér v rozhovorech vzpomíná na konkurs s A. Geislerovou slovy: „Byla tak nesnesitelná, že jsme ji původně z výběru vyškrtli. Až později jsem si uvědomil, že se do role pionýrky-rebelky hodí.“ Ovšem za opravdový start své kariéry považuje herečka až následovné obsazení do filmu Requiem pro panenku, od režiséra Filipa Renče, kde ztvárnila hlavní roli. Zajímavostí je, že obě nabídky získala ve stejném roce.

Anna Geislerová

Móda a film

Ne všichni tuší, že A. Geislerová je úspěšná módní návrhářka. Jak se původem herečka dostane k jehle a niti? „Jelikož ráda hraji volejbal, tak se mi jednou přihodilo, že mě oslovila zahraniční firma, abych pro ně navrhovala sportovní konfekci. Ze spolupráce ovšem sešlo, ale nadšení z toho, že by náš tým mohl mít vlastní dresy, setrvalo.“ Aktuálně v obchodech nalezneme, z produkce A. Geislerové a nejmenované české firmy, poslední kolekci, která se úspěšně doprodává: „Sice jsme již ukončili spolupráci, ale byly to krásně prožité roky. Pokud bych měla stručně charakterizovat svůj styl, asi tíhnu ke kvalitním materiálům a lehkému retru, které je nadčasové.“ Pro herečku je prý důležitá trvanlivost. U věcí preferuje, když vydrží déle, ne jedno vyprání.

Více si poslechněte v přiloženém audiozáznamu…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.