Podle Benita Mussoliniho byly Čechy a Morava nejbohatším územím světa, říká historik Jan Boris Uhlíř

15. březen 2013

Publicista a historik Jan Boris Uhlíř na Dvojce připomněl 74. výročí vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava.

Laická veřejnost často viní z umožnění okupace německými vojsky prezidenta Emila Háchu. Právě jeho podpis předznamenal v roce 1938 vstup nepřátelské armády na naše území.

„Já si nemyslím, že by jiný prezident byl schopen komplikovanou situaci řešit lépe. Zcela otevřeně: Hácha byl 15. března přivítán v Berlíně s tím, že rozkazy jsou již vydány. Jednalo se tedy pouze o formální vyjádření souhlasu, což ospravedlnilo činy říše před světem.“

Prezident Hácha s podepsáním memoranda dlouho váhal. Pod nátlakem ovšem nakonec podlehl a posléze se stal symbolem propagovaného protektorátního vlastenectví německou říší.

Nejbohatší území světa

Území tehdejšího Československa bylo pro naše sousedy vždy velkým lákadlem. Pokud se zaměříme na průmysl, plzeňská Škoda se v rámci integrace stala druhým největším zbrojním podnikem v říši. Hned po závodech v Essenu. Německý průmysl rázem zaznamenal růst produkce o neuvěřitelných 26%.

Druhou významnou položkou prý byla výstroj Československé armády, kterou bylo možno vybavit 42 bojových divizí. A zapomínat by se prý nemělo ani na národní poklad ve zlatě nebo geopolitickou výhodu státu.

„Benito Mussolini po 15. březnu prohlásil, že k třetí říši bylo připojeno nejbohatší území světa. Dovolím si dodat, že podpisem Mnichovské dohody si Paříž potvrdila svůj ortel smrti. Každý čtvrtý tank na frontě díky tomu pocházel z českých zbrojovek.“

Nutno ovšem zmínit že právě značné bohatství, kterým jsme oplývali, umožnilo integraci poklidnou. Uhlíř dodává, že pokud bychom neměli Německu co nabídnout, byla by okupace daleko drastičtější.

Přesto nás německá armáda vždy považovala za jeden z nejvíce rezistentních národů v rámci celé Evropy. „Bezpečnostní služba SS srovnávala s jakou reakcí se setkala německá armáda v jednotlivých zemích a konstatovala, že vnitřní odpor, a to vůči všemu německému, byl u nás daleko větší, než např. na Balkáně.“

Jan Boris Uhlíř
autor: Jan Sklenář
Spustit audio