Česko leží částečně i pod řeckým Olympem, prozrazuje Sotira Korecká Margaritopulu

10. červen 2013

Naším dnešním (10. června) hostem byla žena, která, přestože je Řekyní, strávila život v české Příbrami. Je odbornicí na tento jihoevropský stát, do kterého nás pozvala na návštěvu krásné přírody, ale i dobrého jídla.


Srdce na dvě poloviny
Narodila se v naší zemi řeckým rodičům. Dnes bydlí v Rožmitálu pod Třemšínem, částí je prý ale i v Řecku. „Víc inklinuji k České republice, protože tady jsem se narodila a vychovala děti. Žiji v Brdech, kde je skutečně nádherná krajina, nenahraditelná zeleň. Když jsem v Řecku, bydlím pod Olympem, nejvyšším pohořím země. Roste tu spousta endemických rostlin a příroda s vodopády Enipeas vytváří v kombinaci s mořem velké množství zeleně. To mi z části připomíná i Českou republiku.“ Sotira Korecká Margaritopulu si dnes pobyt v Řecku a Česku dělí přesně na dvě poloviny. Jako majitelka cestovní kanceláře totiž pravidelně odjíždí v polovině května do Helénské republiky, kde žije šest měsíců.

Dojemný návrat
Pohádky ze staré vlasti jí v dětství v řečtině vyprávěla babička. „Jako dítě jsem si Řecko zidealizovala a moc jsem toužila po jeho návštěvě. Když jsem tam ve svých 14 letech poprvé přijela, najednou jsme všichni na hranicích mezi Řeckem a Jugoslávií vystoupili z auta a plakali. Byli jsme totiž v našem druhém domově. Při návštěvě tety v Thessaloniki jsem pak měla pocit, že jsem tam už byla, že tam patřím.“

Korfu

Jak chutná Řecko?
Znáte řecký lék na průdušky, astma a alergie? Jmenuje se olympský čaj a roste jen na Olympské riviéře. „Je výborný pro ty, kteří mají pocit, že je jejich tělo znečištěné. Každý rok ho vozím v krabicích do České republiky. Dostávají ho od nás přátelé a obchodní partneři. Je vynikající. Výborný je i olivový olej vylisovaný za studena, který čistí organismu a dostává z těla špatné a negativní věci. Když se jím pokape sýr feta posypaný oreganem, hodí se to výborně k pokrmům nebo k řeckému bílému chlebu. Na každém stolu nechybí ani bylinka vasiliki, která odpuzuje komáry a mouchy.“ Do jídla ji ale Sotria Korecká Margaritopulu nedoporučuje dávat. Voní hezky, kromě hmyzu ale totiž odpuzuje i lidi.

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.