Podle Ivety Fabešové jsou francouzské dezerty famózní

1. červenec 2013

Rajská omáčka její babičky, to se jí vybaví, když se řekne „chuť dětství“. Ivetu Fabešovou, dnes profesionální cukrářku, okouzlila sladká Francie.

Radost jí prý udělá cokoli francouzského
„Vzniklo to asi mými častými návštěvami Francie. Líbí se mi jejich způsob života. Oni umí sedět 3 hodiny u oběda a vychutnávat si jídlo. Jejich dezerty jsou famózní, protože velmi dbají na kvalitu surovin a umí je úžasně kombinovat.“ Z lásky k této zemi vznikla také její první kuchařka s názvem „Iveta a sladká Francie“. Kromě vydávání knih s nejrůznějšími recepty Iveta Fabešová pořádá také online virtuální kurzy vaření a pečení. „Funguje to velmi jednoduše. Stačí k tomu přenosný počítač s webovou kamerou a připojením na internet. Pořádám videokonference až pro deset osob. Ze svého domova tak můžeme vařit všichni společně. O letošních Vánocích jsem takto pekla a bylo to skvělé.“

Iveta Fabešová

Nejen o tom, ale i o dalších tématech jsme si povídali první prázdninový den po 11:00 na Dvojce Českého rozhlasu.

Iveta Fabešová
Mojí vášní kromě pečení a vaření je zpěv. Zpívám si v podstatě pořád, ať už doma nebo v autě. Jen si stále nejsem jistá, jestli mi to jde. Od svých šesti let mám na levém zápěstí jizvu od karamelu. Můj osobní tip je, že už nikdy nezmizí a navždy bude důkazem, že jsem to s pečením myslela vážně už jako malá. Už vím, jaké jídlo ve mě vyvolává vášeň. Máslový croissant! Nebo hruškový koláč s karamelovým krémem, nebo vanilková zmrzlina. A taky mísa plná makronek. Jsem posedlá francouzskou gastronomií, francouzskými šansony, francouzskými kavárnami a Francií jako takovou. Nemám rychlovarnou konvici, mikrovlnou troubu, myčku či televizi. Ráda poslouchám mluvené slovo a jednou bych chtěla namluvit pohádku pro děti.
zdroj: ofic. stránky

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.